Milyen tésztával készül a legjobb vargabéles? Nem a cérnametélt a nyerő

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű desszertnek tűnik, házias, otthonos édességnek, amit mamák adtak második fogásnak egy kiadósabb leves után. Valójában egy olyan fogás, amihez nem kevesebb, mint öt edényt kell összekoszolni (és elmosogatni), ráadásul egyáltalán nem egyértelmű, hogy miként is kéne készülnie a legjobban.

Néha még a rengeteg mosogatnivaló dacára is nekiállok vargabélest gyártani, mert mindenki nosztalgikus sóhajjal válaszol már a név hallatára is, sőt, láttam már olyat, akinek könnyek gyűltek a szemébe az étel említésének hatására.

A vargabéles erdélyi eredetű étel, eredetileg gyúrt tésztából főzött metélttel készült. Az általam ismert alapverziókat viszont cérnametélttel csinálták, amivel sosem tudtam megbarátkozni. A cérnametélt annyira szorosan van beágyazva a húsleves kategóriájába, hogy képtelen vagyok édességben elfogadni, ezért készítettem mindig metélttel, és jobb is lett vele.

Azon azonban tényleg meglepődtem, hogy az Ínyesmester szakácskönyve nem rétestésztával borítja be a túrós-tojásos krémmel elkevert főtt tésztát, hanem omlóssal. Így kisebb lesz a kontraszt a belső és a külső rész között, és ez nem feltétlenül baj. Aki nagyon szereti a vargabélest, legalább egyszer próbálja ki így is, voltaképp nem sokkal több munka, mintha rétestésztával csinálnánk.

Vargabéles

DSC 2523

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 250 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet
  • 200 gramm tojásos metélt
  • 500 gramm túró
  • 2 deciliter tejföl
  • 3 darab tojás
  • ízlés szerint cukor
  • 1 teáskanál vanliakivonat
  • 1 darab tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítem el: a porcukorral és sóval kevert lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojást, tésztát gyúrok belőle, azt becsomagolom és a hűtőbe teszem. A metéltet kifőzöm, lecsepegtetem, egy kis vajjal elkeverem, hagyom kihűlni. A túrót elkeverem a tojással, a cukorral, vaníliával, tejföllel. Amikor a metélt kihűlt, belekeverem a túrós krémet. Az omlós tésztát kiveszem a hűtőből, két részre osztom, az alsót kinyújtom, kibélelek vele egy tepsit. Ráhalmozom a tésztát, majd a másik darab omlós tésztát is kinyújtom, és a tetejére fektetem. Megszurkálom egy villával, lekenem egy felvert tojással, és 180 fokos sütőben fél óra alatt megsütöm.

Fotók: Ács Bori/ Só és bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük