![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A klasszikus Stroganoff könnyedebb változata: hús nélkül, rengeteg gombával készül
![gombastroganoff](https://kep.index.hu/1/0/3915/39154/391548/39154821_2986775_cf57aa1d0cccb569b0098fe66e1e905f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tejszíntől és a tejföltől krémes, a pirult gombától ízletes, a tésztától pedig laktató az alábbi étel, ráadásul nincs sok munka vele.
Ha szereted a hagyományos Stroganoff-ragut, készítsd el az alábbi receptet, ez a változat hús nélkül, többféle gombával készül. Amellett, hogy könnyedebb lesz a végeredmény, még spórolhatsz is, hiszen a bélszín nem olcsó mulatság, viszont gombával tökéletesen helyettesítheted.
A mustár, a tejszín, a fehérbor, minden megtalálható ebben a változatban is, de ha picit gazdagabbá tennéd az ízvilágát, karaktert adnál neki, fehérbor helyett whiskyt vagy brandyt használj, azzal még összetettebb lesz a végeredmény.
Hogy igazán krémes legyen a szósz, ne csak tejszínt keverj bele, a főzés végén adj hozzá egy nagy adag tejfölt is, de ezzel már ne forrald össze a mártást, különben könnyen kicsapódik a tejtermék.
Vega Stroganoff-ragu
![gombastroganoff2](https://kep.index.hu/1/0/3915/39154/391548/39154831_37063c957194da435dcd7f3eed39f818_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm tészta (fusilli)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 700 gramm gomba (vegyes)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 milliliter fehérbor/whisky/brandy
- 1 evőkanál liszt
- 120 milliliter alaplé
- 120 milliliter tejszín
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 darab babérlevél
- 250 gramm tejföl
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
Elkészítés:
A tésztát bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.
Amíg fő a tészta, a gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, a hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze.
Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, majd dobjuk rá a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd addig süssük, míg a gombából kiengedett folyadék el nem párolog. Szedjük a pirult gombát egy tányérra, majd tegyük félre.
Szórjuk az apróra vágott hagymát a serpenyőbe, ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Dinszteljük addig, míg teljesen puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd fél perc után öntsük fel a fehérborral. Fehérbor helyett whiskyt vagy brandyt is használhatunk, ha még intenzívebb ízeket szeretnénk elérni. Gyöngyözve főzzük az alkoholt, míg a felére nem redukálódik.
Ekkor keverjük bele a lisztet, alaposan keverjük el benne, majd öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd keverjük bele a gombát, a mustárt és a babérlevelet is. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kapcsoljuk le alatta a lángot, majd keverjük bele a tejfölt is.
A tésztát forgassuk a krémes mártásba, majd összeaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!