A klasszikus Stroganoff könnyedebb változata: hús nélkül, rengeteg gombával készül

gombastroganoff
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejszíntől és a tejföltől krémes, a pirult gombától ízletes, a tésztától pedig laktató az alábbi étel, ráadásul nincs sok munka vele.

Ha szereted a hagyományos Stroganoff-ragut, készítsd el az alábbi receptet, ez a változat hús nélkül, többféle gombával készül. Amellett, hogy könnyedebb lesz a végeredmény, még spórolhatsz is, hiszen a bélszín nem olcsó mulatság, viszont gombával tökéletesen helyettesítheted.

A mustár, a tejszín, a fehérbor, minden megtalálható ebben a változatban is, de ha picit gazdagabbá tennéd az ízvilágát, karaktert adnál neki, fehérbor helyett whiskyt vagy brandyt használj, azzal még összetettebb lesz a végeredmény. 

Hogy igazán krémes legyen a szósz, ne csak tejszínt keverj bele, a főzés végén adj hozzá egy nagy adag tejfölt is, de ezzel már ne forrald össze a mártást, különben könnyen kicsapódik a tejtermék.

Vega Stroganoff-ragu

gombastroganoff2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm tészta (fusilli)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 700 gramm gomba (vegyes)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 milliliter fehérbor/whisky/brandy
  • 1 evőkanál liszt
  • 120 milliliter alaplé
  • 120 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 darab babérlevél
  • 250 gramm tejföl
  • 2 evőkanál petrezselyem (friss)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. 

Amíg fő a tészta, a gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, a hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze.

Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, majd dobjuk rá a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd addig süssük, míg a gombából kiengedett folyadék el nem párolog. Szedjük a pirult gombát egy tányérra, majd tegyük félre.

Szórjuk az apróra vágott hagymát a serpenyőbe, ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Dinszteljük addig, míg teljesen puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd fél perc után öntsük fel a fehérborral. Fehérbor helyett whiskyt vagy brandyt is használhatunk, ha még intenzívebb ízeket szeretnénk elérni. Gyöngyözve főzzük az alkoholt, míg a felére nem redukálódik.

Ekkor keverjük bele a lisztet, alaposan keverjük el benne, majd öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd keverjük bele a gombát, a mustárt és a babérlevelet is. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kapcsoljuk le alatta a lángot, majd keverjük bele a tejfölt is.

A tésztát forgassuk a krémes mártásba, majd összeaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük