Isteni, szaftos vega töltött káposzta: a húsevők is imádni fogják

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept nem a tradicionális töltött káposztát utánozza, hanem egy merőben eltérő ízvilágot nyújt, ezért nem csak vegetáriánusoknak ajánlom, húsevők is nyugodtan elkészíthetik, meg fognak lepődni, hogy milyen isteni.

Nálunk sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról a töltött káposzta. Ez a verzió húsmentes, paradicsomos, gombás, teljesen más, mint a hagyományos, mégis különösen finom. Ha van vegetáriánus a családban, akinek szeretnél kedvezni, vagy csak kipróbálnál valamilyen új ízt, akkor állj neki ennek az isteni, gombával töltött káposztának. 

A töltelék alapját a rizs, a gomba és a hagyma adja, a káposzta mellé pedig még egy szósz is készül, pontosabban egy paradicsommártás. Ennek megfelelően a fűszerezés is eltér a megszokottól, a paradicsomhoz más fűszerek illenek, mint a darált húsos változathoz. A recept különlegességét még az adja, hogy a káposztatekercsek nem főzve, hanem sütve vannak. 

Tálalásnál viszont visszatérhetsz a hagyományokhoz, ugyanis kínálhatod tejföllel a káposztát, viszont mivel vegánoknak is tökéletes ez a recept, ezt lehet helyettesíteni mással vagy el is lehet hagyni. Bár kicsit időigényes a recept, megéri elkészíteni, a munka legnagyobb részét pedig úgyis a sütő intézi.

Vega töltött káposzta

töltöttkáposztarecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 bögre rizs
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 darab hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 gramm gomba
  • 1 csipet pirospaprika
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej káposzta
  • 420 gramm paradicsomszósz
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 0.25 teáskanál pirospaprika
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

1. Főzzük meg a rizst.

2. Amíg fő a rizs, addig tegyük fel az olívaolajat egy serpenyőbe, tegyük bele az apróra vágott hagymát. és addig dinszteljük, amíg üveges nem lesz.

3. Mehet hozzá az összezúzott fokhagyma, az apróra szeletelt gomba, a pirospaprika, a kakukkfű, a bazsalikom, a só és a bors. Hagyjuk pirulni 7-10 percig, hogy a gomba is elkészüljön.

4. Egy másik serpenyőben álljunk addig neki a mártásnak. A paradicsomszószt, a sűrített paradicsomot, a fűszereket és az egy csipet cukrot tegyük a serpenyőbe, és forraljuk össze őket 5 perc alatt.

5. A káposztaleveleket tegyük egy nagy lábasba, öntsünk rájuk forrásban lévő vizet, majd fedjük le őket. Hagyjuk így 10 percig, hogy a levelek kicsit megpuhuljanak, könnyebb legyen őket betölteni.

6. A rizst, a gombás keveréket és fél bögre paradicsommártást keverjünk össze, ez lesz a töltelékünk.

7. Egy 22x33 centiméteres tepsit készítsünk elő, az aljára tegyünk vékonyan a paradicsommártásból.

8. A káposztaleveleket töltsük be a töltelékkel, kb. 2-4 evőkanál fér beléjük, majd tekerjük fel a leveleket és a végüket hajtsuk be.

9. Rakjuk őket a tepsibe, majd öntsük le a káposztatekercseket a maradék mártással.

10. 180 fokon kb. 50 percig süssük őket, majd tejföllel tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük