Isteni, szaftos vega töltött káposzta: a húsevők is imádni fogják

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ez a recept nem a tradicionális töltött káposztát utánozza, hanem egy merőben eltérő ízvilágot nyújt, ezért nem csak vegetáriánusoknak ajánlom, húsevők is nyugodtan elkészíthetik, meg fognak lepődni, hogy milyen isteni.

Nálunk sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról a töltött káposzta. Ez a verzió húsmentes, paradicsomos, gombás, teljesen más, mint a hagyományos, mégis különösen finom. Ha van vegetáriánus a családban, akinek szeretnél kedvezni, vagy csak kipróbálnál valamilyen új ízt, akkor állj neki ennek az isteni, gombával töltött káposztának. 

A töltelék alapját a rizs, a gomba és a hagyma adja, a káposzta mellé pedig még egy szósz is készül, pontosabban egy paradicsommártás. Ennek megfelelően a fűszerezés is eltér a megszokottól, a paradicsomhoz más fűszerek illenek, mint a darált húsos változathoz. A recept különlegességét még az adja, hogy a káposztatekercsek nem főzve, hanem sütve vannak. 

Tálalásnál viszont visszatérhetsz a hagyományokhoz, ugyanis kínálhatod tejföllel a káposztát, viszont mivel vegánoknak is tökéletes ez a recept, ezt lehet helyettesíteni mással vagy el is lehet hagyni. Bár kicsit időigényes a recept, megéri elkészíteni, a munka legnagyobb részét pedig úgyis a sütő intézi.

Vega töltött káposzta

töltöttkáposztarecept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 bögre rizs
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 darab hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 gramm gomba
  • 1 csipet pirospaprika
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej káposzta
  • 420 gramm paradicsomszósz
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 0.25 teáskanál pirospaprika
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

1. Főzzük meg a rizst.

2. Amíg fő a rizs, addig tegyük fel az olívaolajat egy serpenyőbe, tegyük bele az apróra vágott hagymát. és addig dinszteljük, amíg üveges nem lesz.

3. Mehet hozzá az összezúzott fokhagyma, az apróra szeletelt gomba, a pirospaprika, a kakukkfű, a bazsalikom, a só és a bors. Hagyjuk pirulni 7-10 percig, hogy a gomba is elkészüljön.

4. Egy másik serpenyőben álljunk addig neki a mártásnak. A paradicsomszószt, a sűrített paradicsomot, a fűszereket és az egy csipet cukrot tegyük a serpenyőbe, és forraljuk össze őket 5 perc alatt.

5. A káposztaleveleket tegyük egy nagy lábasba, öntsünk rájuk forrásban lévő vizet, majd fedjük le őket. Hagyjuk így 10 percig, hogy a levelek kicsit megpuhuljanak, könnyebb legyen őket betölteni.

6. A rizst, a gombás keveréket és fél bögre paradicsommártást keverjünk össze, ez lesz a töltelékünk.

7. Egy 22x33 centiméteres tepsit készítsünk elő, az aljára tegyünk vékonyan a paradicsommártásból.

8. A káposztaleveleket töltsük be a töltelékkel, kb. 2-4 evőkanál fér beléjük, majd tekerjük fel a leveleket és a végüket hajtsuk be.

9. Rakjuk őket a tepsibe, majd öntsük le a káposztatekercseket a maradék mártással.

10. 180 fokon kb. 50 percig süssük őket, majd tejföllel tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük