Légies macaron tojáshab nélkül? A legjobb recept növényi hozzávalókból

Macaron
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tojásallergiásként vagy vegánként sem szeretnél lemondani erről a gyönyörű és isteni desszertről? A tojáshabot könnyedén pótolhatod növényi hozzávalókkal.

A macaron egy tradicionálisan tojáshab és cukor keverékéből készült sütemény, amelybe mandulaliszt kerül. Három variációja létezik, ezek az olasz, a francia és a svájci. Az olasz típus esetében a tojáshabhoz olvasztott cukrot adnak, a francia esetében kristálycukrot, és a svájci (a legritkább) változatnál a tojásfehérjével együtt olvasztják meg a cukrot, és utána habosítják. A végeredmény szinte ugyanolyan lesz, azonban az olasz számít a legstabilabbnak, így kezdőknek ezt ajánlják.

Ez a recept tojásfehérje helyett a csicseriborsó-konzerv leszűrt levét, az aquafabát használja, ami ugyancsak kemény habbá verhető, és más sütemények is készíthetők belőle. Így kibontás után érdemes leszűrni az értékes folyadékot, mert nagyon sokrétűen felhasználható.

Fontos, hogy mandulalisztből nagyon finomra őrölt és zsírtalanított verziót használj. Darabosabb őrölt mandulával nem működik a recept. Egy konyhai hőmérőre is szükséged lesz. 

A macaron egy nagyon szeszélyes sütemény, a készítése közben adódhatnak próblémák. Ha az első néhány próbálkozás nem hoz teljes sikert, légy kitartó, mert a végeredmény minden fáradozásodért kárpótol.

Vegán macaron

Macaron 1

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 150 g aquafaba (csicseriborsó-konzerv leszűrt leve)
  • 1 tk ecet vagy negyed tk tisztított borkő (tartárkrém)
  • 200 g kristálycukor
  • 60 ml víz
  • 200 g porcukor
  • 200 g mandulaliszt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

Adjunk 75 gramm aquafaba folyadékot és az ecetet (vagy tartárkrémet) egy nagyobb edénybe, és kézi mixer segítségével, közepes sebességen verjünk belőle kemény habot (ez 10 percet is igénybe vehet).

Egy másik edénybe mérjük ki a kristálycukrot és a vizet, és alacsony hőfokon, kavargatás nélkül kezdjük forralni. A hőmérőt helyezzük a cukros keverék közepére (vigyázva, hogy ne érjen az edényhez), és vegyük le a tűzről, amint eléri a 120 fokot.

Szitáljuk a porcukrot és a mandulalisztet egy nagyobb tálba, és keverjük össze őket.

A cukorszirupot lassan csurgassuk a habhoz, és a mixerrel alacsony sebességen, pár perc alatt dolgozzuk össze őket. A végeredmény egy fehér, ragacsos, fényes felszínű habcsók lesz.

Öntsük a maradék aquafabalevet a cukros mandulához, és keverjük össze őket. Ha szeretnénk színezni a macaronokat, akkor az ételfestéket is most adjuk a masszához.

Adjuk az így kapott mandulás "marcipánhoz" a habcsók felét, és egy spatulával keverjük össze őket. A maradék habcsókot nagyon óvatosan, körkörös mozdulatokkal keverjük a masszához, hogy kellően levegős maradjon a tészta.

Kanalazzuk a masszát egy habzsákba (ha egyszerre nem fér bele, akkor takarjuk le a tálat, hogy a maradék ne száradjon ki), és nyomjunk 2,5 cm-es körformákat egy szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire. A macaronok között hagyjunk legalább 3 cm-es távolságot.

Amikor a tészta kifogyott a habzsákból, a macaronokat hagyjuk száradni: fontos, hogy vékony „bőrréteg” képződjön rajtuk. 

Ezután tegyük őket az előmelegített sütőbe, süssük őket 20 percig, majd vegyük a legalacsonyabbra a hőfokot, és hagyjuk bent őket további 20 percig. Vegyük ki a tepsit, és hagyjuk a macaronokat teljesen kihűlni.

Keressük meg az egymáshoz illeszkedő párokat, és tetszés szerinti vajas vagy csokikrémmel, lekvárral ragasszuk össze őket.

Fogyasztás előtt (ha ki tudjuk várni) a legjobb, ha 24 óráig pihentetjük a hűtőben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük