A britek pásztorpitéje másként: vegán, édesburgonyás verzió

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pásztorpite amolyan egyszerű, de nagyszerű étel. Szaftos, telt ízű fogás, igazi klasszikus. A recept már csak azért is zseniális, mert remekül alakítható. Ennek szellemében jöjjön egy izgalmas vegán változat.

Az újragondolt pásztorpiténk egy igazi szívet-lelket melengető étel. Elkészítése különösebb gyakorlatot nem igényel, nem is túlságosan pepecselős, még úgy sem, hogy a klasszikus pite két rétegével szemben itt három kap majd szerepet.

Bár nem vagyok híve a gyümölcsök és zöldségek párosításának egy ételen belül, de ez esetben a sós, zöldséges, ’gravy-s’ réteg és az édes batátapüré közé ékelődő aszalt vörösáfonyás, almás szósz a végletekig fokozza az ízorgazmust. Az egyetlen szükséges előkészület a lencse néhány órán át tartó áztatása.

Miért érdemes beáztatni a lencsét?

Bár a lencse áztatás nélkül is gyorsan megfő, ezt a lépést ne mulasszuk el. Áztatás után mossuk át a hüvelyest, majd fedő nélkül főzzük babérlevéllel, köményfélékkel, esetleg algával. A keletkező habot szedjük le főzés közben. Miután a lencse megfőtt, öntsük ki a főzővizét, újfent mossuk át, és így dolgozzunk vele tovább.

Ezzel a módszerrel a puffadásért felelős fitinsavakat kiöblítjük, és a könnyű vacsora valóban könnyű marad. Érdemes egy nagyobb adag lencsét így elkészíteni, majd csírátlanított üvegben eltenni. A hűtőben akár egy hétig is eláll. Az itt prezentált recept elkészítési ideje is jócskán rövidül, ha előrelátóak vagyunk.

Vegán pásztorpite

vegánpásztorite

Hozzávalók 4 adaghoz

Püréhez

  • 3 darab batáta
  • 100 milliliter mandulatej
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér

Szószhoz

  • 3 darab alma
  • 1 marék aszalt vörösáfonya
  • 1 evőkanál aranymazsola
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér

Zöldséghez

  • 100 gramm főtt lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 darab szárzeller
  • 250 gramm barna csiperkegomba
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 deciliter vörösbor
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A batátát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Nagyjából 15 perc kell neki. Mikor elkészült, krumplinyomóval pürésítjük, majd a mandulatejjel és a kókuszzsírral varázsoljuk pompásan krémes állagúvá, fűszerezzük, és félretesszük.

A beáztatott és átöblített lencsét a fűszerekkel együtt tegyük fel főni, úgy 15 perc alatt főzzük puhára.

A megtisztított, feldarabolt almákat a vörös áfonyával, a mazsolával, a fűszerekkel és a vízzel közepes lángon, fedő alatt sűrű szósszá főzzük.

A zöldséges réteghez egy evőkanál kókuszzsírt hevítünk, hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, az apróra darabolt répát és szárzellert. Jó alaposan dinszteljük az egészet, majd hozzáadjuk a negyedelt gombákat. Néhány percig együtt pároljuk a zöldségeket, majd mehet bele a megfőtt lencse is. A paradicsompürét és a szójaszószt a zöldségekhez adjuk, a keveréket vörösborral lazítjuk, végül sózzuk és borsozzuk. Egyet buggyan és kész, rétegezhetünk is.

A kókuszzsírral kikent tepsiben alulra fektetjük a zöldséges réteget, erre jön az almaszósz, végül pedig a batátapüré. A pitét előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük, vagy legalább addig, míg a teteje szépen megpirul és az oldalán a szaft kibugyog.

 Fotó: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük