Isteni, sűrű vörös lencsés bolognai: fehérjében gazdag a laktató fogás

vöröslencsebolognai2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Legalább olyan finom, mint a marhahúsos bolognai ragu, ha kipróbálnál valami újdonságot, a vörös lencsével biztosan sikered lesz.

Ha húsmentesen étkezel, vagy csak szeretnél néha egy-egy vega napot tartani, próbáld ki ezt a lencsés bolognait, ugyanolyan laktató, mint a hagyományos, és még fehérjében is gazdag. Érdemes azonban barna helyett vörös lencsével dolgozni, ugyanis sokkal hamarabb megfő, mint a klasszikus, ráadásul nem is puffaszt annyira.

Maga a szósz ugyanúgy készül, ahogy az eredeti, répával, zellerrel és sok paradicsommal, de természetesen a hagyma és a fokhagyma sem hiányozhat belőle. Zöldfűszerekből, ha teheted, frisset használj, de a szárított bazsalikom és oregánó is megteszi. Ha pedig picit pikánsabb változatban készítenéd, chilit is keverj bele. 

Vörös lencsés bolognai

vöröslencsebolognai

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 darab répa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm vörös lencse
  • 400 gramm kockázott paradicsom
  • 400 milliliter passzírozott paradicsom
  • 1 deciliter víz
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk chilipehely
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 gramm spagetti
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat és a répát pucoljuk meg, a zellert mossuk meg. Vágjunk mindent nagyobb darabokba, tegyük őket aprítógépbe. Addig dolgoztassuk a gépet, míg egészen pici darabok nem lesznek a zöldségekből, de nem kell pürésíteni.

A lencsét mossuk át.

Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk olívaolajat, dobjuk rá az összeaprított zöldségeket. 5-10 percig dinszteljük őket, míg puhák nem lesznek, majd adjuk hozzá a lencsét és a kockázott paradicsomot is, fűszerezzük. Hagyjuk rotyogni 5 percig, majd öntsük fel a passzírozott paradicsommal és a vízzel. Főzzük fedő alatt 15-20 percig, míg a lencse megpuhul. Ha elfő a folyadék, és a lencse még kemény, adjunk hozzá egy kevés vizet.

Közben főzzük meg a tésztát lobogó, enyhén sós vízben, míg al dente lesz.

A kész szószt spagettivel és reszelt sajttal kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük