
Isteni, vörösboros hagymalekvár sültek mellé: egyszerre édes és savanykás

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
A különleges zamatú hagymalekvár a balzsamecettől lesz pikáns, cukor helyett pedig mézzel édesítve érdemes kipróbálni.
A legtöbb családnak van bevált hagymalekvár receptje, amely még a legunalmasabb natúr szeletet is képes feldobni. A hagymalekvár szinte mindig barna cukorral készül, néha azonban megéri újítani, az édes ízről a méz is gondoskodhat.
A hagymalekvár általában egy serpenyőben készül, most azonban kettőre lesz majd szükséged. A hagymával és a balzsamecettel is külön kell dolgozni, úgy sokkal finomabb lesz a végeredmény. Mikor a hagyma teljesen összeesett, össze kell keverni a gyöngyöző balzsamecettel, majd egybeforralás után tálalható is az egyszerű, mégis különleges finomság. A kész lekvár hűvös helyen, légmentesen tárolva hónapokig eláll, de felbontás után tedd hűtőbe és napokon belül fogyaszd el.
Vörösboros hagymalekvár

Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm lilahagyma
- 1 deciliter vörösbor
- 1 deciliter balzsamecet
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 evőkanál méz
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
A megtisztított hagymát vágjuk vékony szeletekre, majd kevés olajon dinszteljük addig, amíg teljesen összeesik, közben folyton kevergessük, nehogy leégjen.
Egy serpenyőben a balzsamecetet, a vörösbort, a sűrített paradicsomot és a mézet melegítsük össze, gyöngyözve főzzük (20 percig nagyjából), sóval és borssal ízesítsük. Keverjük hozzá a hagymát, forraljuk egybe.
Fotó: Getty Images