Szaftos, vörösboros szarvaspörkölt: lassú tűzön fő a ragu

3
Nyomtatás
vorosboros-szarvasporkolt
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ősszel együtt a vadhúsos ételek szezonja is beköszöntött. Ezúttal egy szaftos, lassú tűzön főtt szarvaspörköltreceptet mutatunk.

A vadhús nemcsak páratlan ízvilággal rendelkezik, de az egyik legegészségesebb hús is egyben. Különleges vad ízét ugyan nem mindenki kedveli, de aki igen, annak csodálatos fogásokat rejt magában. A zsírszegény, fehérjében gazdag vadhúsok közé soroljuk a vaddisznót, a szarvast és az őzet is, a nyúlról nem is beszélve.

Ezúttal egy skót recept alapján készülő pörköltet mutatunk, ami szarvasból készül, és a föld jegyei lágyan keverednek a vadhús édeskés ízeivel.

Vörösboros szarvaspörkölt

vorosboros-szarvasporkolt

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg szarvascomb
  • 5 ek. liszt
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 450 ml száraz vörösbor
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. vaj
  • 450 ml alaplé (marha)
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 2 ek. ribizlilekvár
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítsuk, illetve hámozzuk meg. A répákat vágjuk fel apró darabokra. A vöröshagymát és a zellerszárakat szintén. 

A szarvascombot vágjuk 3x4 cm-es kockákra.

A liszthez keverjünk hozzá 1 teáskanál sót és 0,5 teáskanál borsot, majd tegyük félre.

Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vaj felét közepes lángon, majd tegyük bele a felaprított zöldségeket. Pirítsuk őket kb. 4-5 percig, majd préseljük rá a fokhagymagerezdet is. Pirítsuk tovább 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tegyük félre.

A szarvascombdarabokat tegyük bele egy zacskóba, és öntsük rá a sós, borsos, lisztes keveréket. A zacskót zárjuk le, majd alaposan rázzuk össze, hogy a fűszeres liszt minden kocka húst szépen bevonjon.

Egy másik serpenyőbe öntsünk bele a maradék vajat és az olajat, majd közepes-magas lángon, pár perc alatt és folyamatos keverés mellett pirítsuk meg benne a lisztes húskockákat. Ha elkészült, szedjük ki a húst a serpenyőből, és tegyük félre.

A visszamaradt szaftos zsiradékra kanalazzuk rá a ribizlilekvárt, és öntsük hozzá a bort is, majd forraljuk fel. Forralás közben kapargassuk fel a serpenyő aljáról a lepirult darabokat. Ezután öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet, a babért, a lepirított húst és a zöldségeket is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a pörköltet.

Forraljuk fel egyszer, majd csökkentsük a lángot alacsonyra, és fedő alatt főzzük a pörköltet kb. 1,5 órán át, vagy ameddig a hús szépen megpuhul.

A kész szarvaspörköltet tálaljuk krokettel vagy egy finom pürével.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon