Rostdús, puha muffin zablisztből – Méztől lesz igazán omlós a tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egészségesebb és ugyanolyan finom lesz a muffin, ha nem sima lisztből, hanem valamilyen maglisztből sütöd, érdemes kipróbálni.
A muffin készítésénél két dologra kell figyelni: a tésztát ne keverd túl, mert gumis lesz a végeredmény, és ne süsd túl, mert kiszárítod. Ettől eltekintve a lehető legegyszerűbb, kiadós süteményrecept, amelyet nem csak otthonra, ha vendégségbe mész, akkor is gyorsan meg tudsz sütni.
Az alapreceptet számtalan módon tudod variálni, talán a legnépszerűbb a csokis, de gyümölccsel is mindenképpen próbáld ki. A csokis egészen különleges változata a Sacher ízvilágú muffin, amelyet még baracklekvár is gazdagít.
Természetesen a muffint is egészségesebbé, rostdúsabbá teheted, akár egy hozzávaló kicserélésével: a sima liszt helyett zablisztet keverj a tésztába. Ha van otthon zabpelyhed, csak daráld le és tökéletes alapanyag lesz. A szaftosságról méz (esetleg juharszirup) gondoskodik, és kész is a tökéletes nassolnivaló kávé mellé.
Zablisztes-mézes muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 260 gramm zabliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál só
- 170 gramm méz
- 250 milliliter tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 darab tojás
- 50 gramm vaj (olvasztott)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a mézet, a tojásokat, a vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és a tejet. Egy másik tálban keverjük össze a zablisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. A nedves és a száraz hozzávalókat forgassuk egybe. A szokásosnál hígabb tésztát fogunk kapni. Hagyjuk 5-10 percet állni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy muffinformát béleljünk ki kapszlikkal.
Kanalazzunk minden kapszliba 3/4-ig a tésztából.
Süssük a muffinokat 15-16 percig, vigyázva, hogy ne süssük túl.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors