
Szuperolcsó házi zabtej: finom és percek alatt elkészül
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
A növény tejnek nevezett italok egyre népszerűbbek, sokan laktózérzékenyek, de vannak, akik egyszerűen nem akarnak állati eredetű tejet fogyasztani. Nagy részük otthon is elkészíthető, ezek közül pedig a legegyszerűbb a zabtej.
Ehhez a növényi tejhez csak zabpehelyre és vízre van szükségünk. Azért, hogy kicsit ízesebb legyen, kerül még bele vaníliakivonat és méz is, de utóbbit helyettesíthetjük pár szem datolyával is, de el is hagyható.
A zabtej tápláló, egészséges reggeli, tehetünk bele müzlit és gyümölcsöket is, használható kávéhoz, vagy akár magában is iható. Szuper szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sokkal több benne a rost, mint a többi növényi tejben.
A házilag készített ital nemcsak azért jó, mert az van benne, amiről tudunk, hanem mivel nem kell hosszan eltartani, nincs pasztörizálva, így megőrzi értékes tápanyagait.
A zabtej sűrűségét és édességét az ízlésünknek megfelelően állítsuk be, tegyünk hozzá több vizet, ha hígabbra, kevesebbet, ha sűrűbbre szeretnénk. Édesíteni mézzel, datolyával és juharsziruppal is lehet, de csokis zabtejet is készíthetünk, ha belekeverünk egy kis kakaóport. Elkészítés után hűtőben egy hétig is eláll.
Zabtej házilag

Hozzávalók 3 adaghoz
- 1 bögre zabpehely
- 2.5 bögre víz
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors