![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Zelleres birsalma-krémleves, dióval a tetején
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A zeller a zöldségek közt a legmostohább sorsú: csúnyácska, és markáns, szinte csípős ízét nem mindenki szereti. A birsalma éppen ilyen szerepet tölt be a gyümölcsök között: vannak imádói, de sokan ódzkodnak tőle.
Zellert csak húslevesbe, birsalmát kizárólag sajt formájában szoktunk enni, pedig mindkét alapanyag jóval több figyelmet érdemel.
Zeller és birs = a tökéletes páros
A zeller csípős, erős, földes ízét szépen enyhíti a birs fanyar, savanykás jellege. Tompítják egymás furcsaságát, ugyanakkor tökéletesen kiegészítik a másikat, szóval jók együtt. Olyannyira jók, hogy míg önmagában egyik alapanyag sem adna ki izgalmas krémlevest, addig együtt valami egészen különleges ízvilágot hoznak létre.
Ez a leves annyira gyorsan elkészül, hogy egy sima vacsorának is be lehet dobni, vagy, ha az utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy jó volna mégis valami leves az ebédhez. A receptben vajat és tejszínt írok, de kókusztejjel is bátran meg lehet főzni, és akkor vegánoknak is kínálhatjuk.
Zeller és birsalma krémleves
![DSC 3173](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290992/29099241_d9d2a3c85edd3b48c3c7951697d08fc6_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab birsalma
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint só
- 2 deciliter tejszín
- ízlés szerint dió
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Közben megpucolom a birsalmákat és kivájom a kemény magházukat. Felkockázom, és a zellerhez adom. Tovább főzöm őket együtt, és mikor mindegyik megpuhult, adok hozzá egy kis szerecsendiót, tejszínt, és az egészet leturmixolom. Pirított, durvára vágott dióval tálalom.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Olvasd el ezt is!