Bársonyos szárzellerkrémleves: felmelegít a hideg estéken

3
Nyomtatás
zellerkremleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sokoldalú, illatos szárzeller ezúttal egy krémleveshez adja a nevét. Felejtsd el a zacskós leveseket, mert a friss zellerrel készült fogás ízét semmi sem múlja felül!

A bolti, kész levesek luxusát sokszor nehéz elengedni, azonban, ha egy mindennél finomabb levesre vágysz, akkor mindenképp készítsd házilag. A zeller, legyen szó a gumós vagy a szárzellerről, az egyik legkarakteresebb ízű zöldségünk, így a belőle készülő fogás sem hétköznapi még akkor sem, ha egyszerű hozzávalók alkotják.

A zeller mellé mindössze vaj, vöröshagyma, fokhagyma, alaplé és tej kerül, a főzést és egy gyors turmixolást követően pedig már a tányérodban gőzölöghet a testet-lelket átmelegítő forró leves.

Zellerkrémleves

zellerkremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 szál szárzeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 g búzaliszt
  • 370 ml alaplé
  • 370 ml tej
  • 1 tk.
  • 0.25 tk. őrölt bors
  • 0.5 tk. kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

A szárzellert vágjuk szeletekre, a hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, és daraboljuk fel.

A vajat tegyük közepes lábasba, és olvasszuk fel. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a fokhagymát, és közepes hőfokon pirítsuk 5-7 percig.

Adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre, és pirítsuk további 1-2 percig. Fokozatosan öntsük hozzá az alaplevet és a tejet, közben keverjük, és forraljuk fel. Sózzuk, borsozzuk, majd alacsony lángon főzzük 15 percig, vagy amíg a zeller meg nem puhul.

Ízlés szerint édesítsük kevés cukorral.

Végül botmixerrel pürésítsük le a levest, és tálaljuk melegében. Ha túl sűrűnek látjuk, alaplével vagy tejjel hígítsuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon