
Bírod a csípőset? Kóstold meg a zhugot, utána nyilatkozz
Hagyma, csípős mehet bele? - kérdezik az eladók, amikor pakolják a gyrosom. Én imádom a csípőset, így azt bőven tetetek a szendvicsembe.
A csípős fogalmával egészen addig nem voltam tisztában, amíg nem kóstoltam meg a zhugot, vagyis a jemeni fűszerkeveréket. Ez a csilipaprikából, korianderből és fokhagymából álló keverék Jemenből származik, de az egész Közel-Keleten kedvelt ízesítője a húsételeknek.
Egy időben mindig hozattam, ha valaki kint járt, pedig otthon is egyszerűen elkészíthető. Hűtőszekrényben eláll, úgyhogy készíthetünk egyszerre több adagot is.
A koriander a lelke
Előre felhívom a figyelmet, hogy a zhug koriandert tartalmaz, úgyhogy az, aki ezt a fűszert nem kedveli, nagy valószínűséggel a zhuggal sem fog barátságot kötni. Ennek ellenére mindenkit arra biztatok, hogy kóstolja meg legalább egyszer ezt a különleges ízvilágot.
Zhug

Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.25 teáskanál egész koriandermag
- 0.5 teáskanál egész köménymag
- 0.25 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- opcionális zöld kardamommag (megpirítva)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 darab erős paprika
- 1 teáskanál só
- 1 csésze korianderlevél
- 1 csésze petrezselyemzöld
- 140 milliliter extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A koriandermagot, a köménymagot, a borsot és a kardamommagot egy mozsárban törjük porrá. Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát és a sót, és addig nyomkodjuk, amíg pasztaszerű állagot nem kapunk. Tegyük hozzá kisebb adagokban a korianderlevelet és a petrezselymet, közben pépesítsük tovább. Keverjük bele az olajat. Ízlés szerint sózzuk.
Címkék:
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!