Bírod a csípőset? Kóstold meg a zhugot, utána nyilatkozz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hagyma, csípős mehet bele? - kérdezik az eladók, amikor pakolják a gyrosom. Én imádom a csípőset, így azt bőven tetetek a szendvicsembe.

A csípős fogalmával egészen addig nem voltam tisztában, amíg nem kóstoltam meg a zhugot, vagyis a jemeni fűszerkeveréket. Ez a csilipaprikából, korianderből és fokhagymából álló keverék Jemenből származik, de az egész Közel-Keleten kedvelt ízesítője a húsételeknek.

Egy időben mindig hozattam, ha valaki kint járt, pedig otthon is egyszerűen elkészíthető. Hűtőszekrényben eláll, úgyhogy készíthetünk egyszerre több adagot is. 

A koriander a lelke

Előre felhívom a figyelmet, hogy a zhug koriandert tartalmaz, úgyhogy az, aki ezt a fűszert nem kedveli, nagy valószínűséggel a zhuggal sem fog barátságot kötni. Ennek ellenére mindenkit arra biztatok, hogy kóstolja meg legalább egyszer ezt a különleges ízvilágot. 

Zhug

zhug recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 0.25 teáskanál egész koriandermag
  • 0.5 teáskanál egész köménymag
  • 0.25 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • opcionális zöld kardamommag (megpirítva)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 darab erős paprika
  • 1 teáskanál
  • 1 csésze korianderlevél
  • 1 csésze petrezselyemzöld
  • 140 milliliter extra szűz olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A koriandermagot, a köménymagot, a borsot és a kardamommagot egy mozsárban törjük porrá. Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát és a sót, és addig nyomkodjuk, amíg pasztaszerű állagot nem kapunk. Tegyük hozzá kisebb adagokban a korianderlevelet és a petrezselymet, közben pépesítsük tovább. Keverjük bele az olajat. Ízlés szerint sózzuk.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük