Tartalmas, tejfölös zöldbabragu hússal gazdagítva: laktató egytálétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A palócleves ihlette tartalmas fogás sűrű és mennyei, ropogós kenyérrel tunkolva fenomenális lesz.
Nagymamám nővére Balassagyarmaton élt, nagyimhoz hasonlóan jól főzött, mindketten nagyon jól bántak az ízekkel. Az általuk kedvelt és használt receptek még ma is előkerülnek a konyhámban, ha az ő fogásukat készítjük el, mindig eszünkbe jut egy régi történet.
Ez a tartalmas egytálas a szüleim egyik kedvence, először mamám nővére főzte meg nekik. Amikor zöldbabragut készítek, apukám mindig megjegyzi, ebből akár egy egész fazékkal is képes lenne megenni, annyira finom, viszont olyan tartalmas, hogy lehetetlen feladatra vállalkozna, egy egész sereg jóllakhat belőle.
Az ismert palócleves ízei elevenednek meg ebben a raguban, szaftos, ízes, másnap még finomabb, mint frissen készítve. Egyszerű, szerethető fogás, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia! Tökéletes választás akkor is, ha több napra főznél előre.
Zöldbabragu
Hozzávalók 8 személyre
- 80 dekagramm disznócomb
- 25 dekagramm zöldbab (friss vagy mirelit)
- 1 kilogramm burgonya
- 1 darab sárgarépa
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 33 dekagramm 20%-os tejföl
- kevés olaj
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk finomra, utána egy nagy edényben, kevés olajon kezdjük el dinsztelni.
Miután a hagyma összeesett, húzzuk le a fazekat a tűzhelyről és szórjuk rá a pirosparikát. Alapos keverés után tegyük vissza a tűzhelyre az edényt, majd a kockákra vágott hús is kerüljön a fazékba. Jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, 10-15 percig gyakran kevergetve pirítsuk, adjunk egy kis színt a húsnak. Ezután a zöldbab is kerüljön a fazékba, alaposan keverjük meg az ételt, majd rögtön utána a kockákra vágott krumplit és a répát is adjuk a készülő fogáshoz.
Keverjük egybe, majd annyi vizet öntsünk a fazékba, amennyi ellepi a zöldségeket és a húst. A zúzott fokhagymát is adjuk az ételhez. Körülbelül 40-45 percig hagyjuk főni közepes lángon, félig fedő alatt, de gyakran kevergessük, tartsuk szemmel. Amikor már puha a hús, keverjük a raguba a tejfölt. 2-3 percig még hagyjuk a tűzhelyen, kóstoljuk meg, ha szükséges, sóval és borssal ízesítsük. Az egytálas mellé friss, ropogós kenyér ajánlott.
Fotó: Getty Images