
Ha kell egy kis szuperzöld: zöldborsó krémleves fetával és citrommal
11
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Amikor már minden íztelen, és ugyan kapni uborkát, paradicsomot, de minek, mert olyan, mint a víz, akkor csak egy legény marad talpon, ez pedig a fagyasztott zöldborsó. Ő a mi mentsvárunk, mert nem tudni, hogyan csinálja, de őrült ügyesen megtartja az ízét és a színét a fagyasztóban is.
Persze közben titokban összeszorult szívvel várjuk a tavaszt és az első friss borsókat, de addig nem is annyira szomorú vigaszt nyújt a fagyasztott. Nagyon sokszor főzelék, máskor leves készül belőle, klasszikus nokedlis vagy kevésbé megszokott krémleves.
Fagyasztott borsóból inkább az utóbbi a jó, ezért most is így készült. Mivel azonban a krémlevesek nagyon hajlamosak az unalomba fulladásra, került bele az-az, amitől kicsit izgalmasabb, érdekesebb lett a végeredmény amellett, hogy a színe minden februári szürkeséget elűz.
Mint minden krémleves, ez is a jó húslevesen áll vagy bukik, leginkább akkor szabad nekiállni, ha van belőle használható mennyiségű maradék.
Zöldborsó krémleves citrommal, fetával

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál vaj
- 1 csomag újhagyma
- 500 gramm zöldborsó
- 7 deciliter húsleves/zöldségleves
- ízlés szerint só
- ízlés szerint friss menta
- 2 evőkanál citromlé
- ízlés szerint feta
Elkészítés:
Egy lábosban vajat olvasztunk, belekeverjük a felkarikázott újhagymát, pár percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, elkeverük, felöntjük a húslevessel és 10-1 percig főzzük, míg puha nem lesz. Ha kell, sózzuk, majd leturmixoljuk. Ekkor jöhet bele a citromlé, majd tálaláskor friss mentalevelekkel és fetával szórjuk meg.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors