Egyben sült fasírt baconbe és leveles tésztába göngyölve: hidegen is finom
A gusztusos fasírt kétféle ruhában sül pirosra. Próbáld ki szalonnába vagy leveles tésztába csomagolva, vagy mindkét verziót készítsd el.
A pulykahús egy univerzális húsfajta, van fehér és vörös része, illetve a halakhoz hasonlóan magas a foszfortartalma is, így azoknak is ajánljuk, akik amúgy nem nagy halasak. Ráadásul kifejezetten zsírszegény húsfajta, viszont emiatt sütésnél oda kell tenni magadat, hogy a hús ne legyen a végén száraz.
A fűszervajas töltelékkel felturbózott pulykarolád egy a sok remek ötlet közül, amivel ezt a húst egy új szintre emelheted. A hús omlósságának titka, hogy a beletöltött zöldfűszeres vaj belülről sem hagyja sütés közben kiszáradni a húst, így az nemcsak puha, de rendkívül ízletes is lesz.
A töltelék elkészítése pedig pofonegyszerű, miként a fűszerevajé is, amihez olyan klasszikusokat használunk ezúttal, mint a kakukkfű, a fokhagyma, a petrezselyem, a só, a frissen őrölt bors és egy kis különlegesség is kerül bele kockázott bacon képében.
A pulyamellszeleteket óvatosan klopfoljuk ki egy picit. Sózzuk, majd borsozzuk ízlés szerint mindkét oldalukat.
Utána fektessük rá őket frissen tartó fóliára úgy, hogy a szeletek 2 cm-en fedjék egymást.
Készítsük el a fűszervajas keveréket a töltelékhez.
A vajat puhítsuk meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, a kakukkfű lecsipegetett leveleit, a felkockázott bacont, a fél teáskanál sót, a kávéskanál borsot, illetve nyomjunk rá 1 gerezd fokhagymát is.
Az egészet keverjük össze egy kanállal.
Ha elkészült a fűszervajas keverék, kenjük be vele a pulykamellágyat. A fűszervajból érdemes kihagyni annyit, amennyivel a végén még a kész roládot is megkenjük, mielőtt a sütőbe helyeznénk.
A megkent pulykamelleket a fólia segítségével óvatosan göngyöljük fel egy hengerbe.
Amikor ez kész, tegyük be a hűtőbe 20-30 percre pihenni. Így a fűszervaj is elkezd szépen megszilárdulni, és nem fog szétesni a rolád.
A pihentetési idő végeztével a 2 evőkanál vajat tegyük egy 20x30 cm-es tepsibe, vagy amekkorában a hústekercs kényelmesen átfér.
Óvatosan vegyük ki a fóliából, és helyezzük bele a tepsibe.
Szórjunk köré héjas fokhagymagerezdeket, majd a maradék fűszervajjal is még kenjük meg.
A tepsit takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt süssük készre.
A sütési idő vége előtt nézzünk rá, hogy van-e még zsiradék a hús alatt, és ha már nagyon karcos, akkor egy teáskanál vajjal még nyugodtan kínáljuk meg.
Ha szeretnénk, hogy a rolád teteje picit megpiruljon, akkor 5-10 perccel a sütési idő vége előtt vegyük le róla a fóliát, és emeljük a hőfokot 190 fokra.
A sütőből kivéve 5-10 percet pihentessük, majd szép vékonyra szeletelve tálaljuk akár egy finom mártással, akár egy salátával vagy krumplis körettel egyetemben.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu