Melengető, zöldfűszeres sajtkrémleves – Tökéletes fogás a hideg napokra

sajtkrémleves zöldekkel cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sajtimádóknak kötelező levesként is elkészíteniük a kedvencüket, isteni, laktató fogást tálalhatnak.

A sajtot nem lehet megunni, akár rakottasba teszed, akár egy egyszerű melegszendvicset készítesz belőle. Érdemes végigkóstolni, hogy neked melyik fajták ízlenek, akkora a választék, hogy biztosan találsz kedvedre valót.

Ha a mártogatósokat szereted, akkor krémsajt és kemény sajt keverékéből isteni kence készülhet. Ha a krémleveseket kedveled, készíts sajtból melengető fogást, a fűszerezés miatt nem kell túl intenzív ízű fajtát választanod. Ha zöldségből készíted a levest, akkor is érdemes sajttal gazdagítani, a brokkolikrémleveshez nagyon jól illik a parmezán. A sajtkrémlevest még akár maradék reszelt sajtból is főzheted, ha túl sokat készítettél elő a spagettihez, akkor ne hagyd megszáradni, használd fel ebben a melengető levesben.

Zöldfűszeres sajtkrémleves

sajtkrémleves zöldekkel recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 gramm reszelt sajt (gouda vagy trappista)
  • 1 evőkanál keményítő
  • 250 milliliter tejszín
  • 200 milliliter fehérbor
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 gramm vaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint zöldfűszerek (zsálya, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.

Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymákat. Öntsünk rá fehérbort, forraljuk 10 percig, majd öntsük rá az alaplevet. A tejszínt keverjük össze a keményítővel, majd öntsük ezt is lábasba. Várjuk meg, amíg felforr és sűrűsödik, majd botmixerrel pürésítsük és adjuk hozzá a zöldfűszereket. A végén keverjük hozzá a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, várjunk, míg egyet rottyan, majd vegyük le a tűzről.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük