Villámgyors, zöldfűszeres tonhalfasírt: könnyű saláta mellé tökéletes választás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha van otthon tonhalkonzerved, dobd össze ezt az egyszerű fasírtot, nem kell hozzá sok minden, de isteni lesz.
Ha nyáron könnyedebb ízekre vágysz, darált hús helyett halból készíts fasírtot: ha petrezselyemmel és citrommal ízesíted, nagyon friss lesz az összhatás. A tonhal tökéletes alap, könnyen beszerezhető és rengetegféleképpen ízesíthető.
Hogy ne essen szét, tojással és zsemlemorzsával kell összegyúrni, de ízesítésképp mehet bele majonéz is. Az alapot bátran gazdagíthatod: tehetsz bele zöld-, lila- vagy fokhagymát, petrezselymet vagy koriandert, citrom- vagy limelevet, de akár chiliszósszal is ízesítheted.
A tonhalfasírtot nem bő olajban kell sütni, éppen csak annyit önts a serpenyőbe, amennyi ellepi az alját: 3-4 perc után forgasd át a lepényeket, hogy a másik felük is szép aranybarna legyen.
Tonhalfasírt
Hozzávalók 12 darabhoz
- 340 gramm tonhal
- 2 szál zöldhagyma
- 2 evőkanál petrezselyem
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál majonéz
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só
- 60 gramm zsemlemorzsa
- olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A tonhalról öntsük le az olajat/vizet, csöpögtessük le. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra, a petrezselymet aprítsuk össze. Keverjük őket össze a hallal.
Keverjük össze a tojást, a majonézt, illetve fél citrom levét és héját egy tálban. Öntsük a masszát a tonhalra, alaposan keverjük vele össze.
Adjuk hozzá a zsemlemorzsát is, gyúrjuk össze a masszát. Ha szükséges, adjunk még hozzá morzsát.
Készítsünk a masszából nagyjából 1 centi vastag, 6-7 cm átmérőjű pogácsákat, körülbelül 12 darab lesz belőle.
Forrósítsunk egy serpenyőben annyi olajat, amennyi éppen ellepi az alját. Tegyük a serpenyőbe a halfasírtokat, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér. Oldalanként 3-4 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors