
Villámgyors, zöldfűszeres tonhalfasírt: könnyű saláta mellé tökéletes választás

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Ha van otthon tonhalkonzerved, dobd össze ezt az egyszerű fasírtot, nem kell hozzá sok minden, de isteni lesz.
Ha nyáron könnyedebb ízekre vágysz, darált hús helyett halból készíts fasírtot: ha petrezselyemmel és citrommal ízesíted, nagyon friss lesz az összhatás. A tonhal tökéletes alap, könnyen beszerezhető és rengetegféleképpen ízesíthető.
Hogy ne essen szét, tojással és zsemlemorzsával kell összegyúrni, de ízesítésképp mehet bele majonéz is. Az alapot bátran gazdagíthatod: tehetsz bele zöld-, lila- vagy fokhagymát, petrezselymet vagy koriandert, citrom- vagy limelevet, de akár chiliszósszal is ízesítheted.
A tonhalfasírtot nem bő olajban kell sütni, éppen csak annyit önts a serpenyőbe, amennyi ellepi az alját: 3-4 perc után forgasd át a lepényeket, hogy a másik felük is szép aranybarna legyen.
Tonhalfasírt

Hozzávalók 12 darabhoz
- 340 gramm tonhal
- 2 szál zöldhagyma
- 2 evőkanál petrezselyem
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál majonéz
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só
- 60 gramm zsemlemorzsa
- olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A tonhalról öntsük le az olajat/vizet, csöpögtessük le. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra, a petrezselymet aprítsuk össze. Keverjük őket össze a hallal.
Keverjük össze a tojást, a majonézt, illetve fél citrom levét és héját egy tálban. Öntsük a masszát a tonhalra, alaposan keverjük vele össze.
Adjuk hozzá a zsemlemorzsát is, gyúrjuk össze a masszát. Ha szükséges, adjunk még hozzá morzsát.
Készítsünk a masszából nagyjából 1 centi vastag, 6-7 cm átmérőjű pogácsákat, körülbelül 12 darab lesz belőle.
Forrósítsunk egy serpenyőben annyi olajat, amennyi éppen ellepi az alját. Tegyük a serpenyőbe a halfasírtokat, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér. Oldalanként 3-4 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors