Zöldséges-húsos bolognai sűrű szafttal: így lesz a legfinomabb

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom a bolognai spagettit, úgyhogy nagyon sokszor készítem. Az évek során rengeteg recepttel kísérleteztem már, de a legjobban nagybátyám zöldséges bolognai szósza jött be. Azóta minden alkalommal ezt készítem el, és aki megkóstolja, az elkéri a receptet. 

A spagetti szinte bármivel jó - tejszínes szósszal, paradicsomossal, tejföllel, sajttal, zöldségekkel, hússal és még sorolhatnám. Mégis, ha egy kiadós ebédre vágyunk, akkor érdemes inkább húsos verziót készíteni. Ráadásul ebben a receptben nemcsak a hús, hanem a zöldségek is nagy szerepet játszanak. 

Vegyünk egy adag leveszöldséget hozzá

Nem kell különleges vagy drága zöldségekre gondolni, ezek kerülnek bele: répa, fehérrépa, zellergumó, paradicsom, vöröshagyma és fokhagyma. Vásárlásnál az a legegyszerűbb, ha veszünk egy tál leveszöldséget, abban minden megtalálható, ami ehhez a szószhoz kell - persze a paradicsomon kívül. 

Tésztának kifőzhetünk egyszerűen spagettit, de pennét, rigatonit vagy tagliatellét is, a bolognai szószhoz mindegyik jól megy, talán utóbbira tapad rá legjobban a mártás. Mint mindig, itt is figyeljünk arra, hogy a tészta al dente legyen, egy recepthez sem áll jól, ha szétfőzzük. 

Zöldséges-húsos bolognai

bolognairecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dekagramm darált sertéshús/marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab répa
  • 1 darab fehérrépa
  • 0.5 darab zellergumó
  • 2 darab paradicsom
  • 0.5 liter paradicsomlé
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint rozmaring
  • ízlés szerint bazsalikom
  • ízlés szerint bors
  • 500 gramm tészta
  • 10 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként reszeljük le egy nagy lyukú sajtreszelőn a répát, a fehérrépát és a zellert. Ezután egy kis olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát a lereszelt zöldségekkel együtt.

Erre mehet rá a hús, amit addig párolunk, amíg ki nem fehéredik. Én meg szoktam a darált húst is sózni, akkor nincsen olyan erős szaga a főzés közben.

Ha kész a hús, mehet rá az összezúzott fokhagyma és a kockákra vágott paradicsom, ezzel is keverjük át párszor, amíg a paradicsom meg nem fonnyad. Erre mehet rá a paradicsomlé, aztán dobálhatjuk bele a fűszereket és a cukrot is. Ha szükséges, akkor még sózzuk utána a szószt.

Ha ezzel megvagyunk, alacsony lángon, fedővel letakarva még kb. 40 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek. Amíg készül, addig főzzük ki a tésztánkat, tálaláskor pedig reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.

Fotók: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük