Zöldséges clafoutis - nemcsak édes tejpite létezik
Gyors és egyszerű vacsorának is megteszi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már eleve a cím egy hatalmas ellentmondás, a clafoutis ugyanis feketecseresznyéből készül, vagy, ha végtelenül nagylelkűek és megengedőek vagyunk, akkor más gyümölcsökből, de semmiképpen sem zöldségből. Na de hát, maradjunk abban, hogy a tejpite azért mégsem akkora felfedezés, mint a Higgs-bozon, szóval nyugodtan hozzányúlhatunk, és alakíthatjuk kedvünkre.
Vannak olyan emberek a földön, akiket teljes mértékben hidegen hagynak az édességek. Sőt, mélységesen fel vannak háborodva, amiért minden üdítőital édes, sós pedig nem létezik. Én leginkább ezek közé tartozónak vallottam magam, egészen addig, amíg egy barátnőm fel nem hívta rá a figyelmem, hogy van sós üdítő, úgy hívják, hogy húsleves.
Azóta nem erőltetem ezt a témát, viszont nagyon örülök, amikor hagyományosan édes ételeknek megtalálom a sós verzióját. Sós palacsinta, sós karamell, sós clafoutis. Nem nagy kaland, zöldséget kell bele tenni gyümölcs helyett, a tésztájába pedig cukor helyett sajtot, és kész.
A legkézenfekvőbb sós clafoutis spenóttal készül, így egyszerűen belekeverhetjük a masszába a kiolvasztott spenótot, és már süthetjük is. De te nyugodtan használj bármilyen zöldséget, amit csak szeretsz, és van otthon. A legjobb, ha sütés előtt blansírozod, így lágy, de mégis ropogós marad a zöldség sütés után is. Kalandra fel!
Zöldséges clafoutis
Hozzávalók 4 adaghoz
- 125 gramm liszt
- 3 darab tojás
- 1 ízlés szerint só&bors
- 3 deciliter tej
- 3 evőkanál reszelt cheddar, vagy más sajt
- 15 dekagramm spenót vagy más zöldség
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra.
A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a tejet és a sajtot, jól összekeverjük. Ha spenóttal dolgozunk, azt is belekeverjük, ha más zöldséggel, akkor beleszórjuk egy kivajazott hőálló tálba, és ráöntjük a masszát.
Betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Félúton szórhatunk rá még sajtot.
Fotó: Shutterstock