Isteni, laktató májgaluskaleves: garantáltan átmelegít a hűvös napokon
A májgaluska lelke a dinsztelt hagyma és a petrezselyem, de nem csak az íze számít, az állaga is, akkor jó, ha nem esik szét, de nem is kemény.
Hűvös időben mi sem esik jobban egy forró hús- vagy zöldséglevesnél, főleg, ha az tartalmas és ízletes is egyben. Az alábbi leves csirkemellel készül, mégis nagyon finom és sűrű lesz, ugyanis a belefőtt hús szálakra szedve kerül a lébe.
Az alapja a hagyma-répa-zeller szentháromság, ez adja meg az ízét és a karakterét, de sok fokhagyma és kakukkfű is ízesíti. A levesbe érdemes tésztát is tenni, hogy még laktatóbb legyen: ha több napra készül, inkább ne főzd bele, ugyanis úgy hamarabb megromlik, készítsd el külön, majd tálaláskor melegítsd vele össze.
A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze. A szárzellert vágjuk szeletekre, a répákat pucoljuk meg, karikázzuk össze. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát, a zellert és a répát. Dinszteljük 5-8 percig. Keverjük bele a fokhagymát, fél perc után öntsük fel az alaplével. Fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal, majd melegítsük forrásig.
Adjuk hozzá az egész csirkemellet, vegyük alacsonyra a lángot, majd fedő alatt, gyöngyözve főzzük 30 percig. Mikor a csirke már puha, vegyük ki a levesből, szedjük szálaira, majd tegyük vissza.
A tésztát bele is főzhetjük a levesbe, de ha több napig tárolnánk, érdemes külön kifőzni.
Ha visszatettük a csirkét, kóstoljuk meg, sózzuk még ízlés szerint, főzzük 5 percig, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu