Így készül a legjobb kocsonya - Nosztalgia és bőrfiatalító kollagén egyetlen tálban

kocsonya cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Van, aki a zsírra, a cupákra megy, más éppen ellenkezőleg, a színhúst és a zselés levest szereti - ez a recept nekik szól.

Eljött a kocsonyakészítés ideje: bár egész télen szívesen esszük, az eredeti funkciója szerint a disznóvágás után megmaradt részek felhasználásaként szolgált ez az étel. A húsleves készítéséhez hasonló eljárás során olyan húsdarabokat főzünk lassan, alacsony hőfokon, amelyek nagyon magas kollagéntartalommal rendelkeznek. Ezekből a húsrészekből a lassú főzés során kiválik a zselésítő anyag, amely így hűlés után remegő, zselés állagú kocsonyává változtatja a levest. 

Ez az állag sokakat elborzaszt, mások, mint például én, illetve a családi legenda szerint édesapám, vonzódnak a kocsonyához, csak őt a benne lévő lábak és fülek, orrok és fejek riasztották el. Így született meg nagyapám konyhájában ez a hússal, zöldségekkel gazdagított kocsonya. 

Itt a jellegzetes állagot biztosító alkatrészek mellett színhús is kerül a lábosba, valamint sok zöldség. Ez nem csak az ízét változtatja meg, de azok számára is vonzóvá teszi, akik a cupákokat nem kedvelik.

Zöldséges kocsonya

kocsonya cikkhez

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 darab bőrös, csontos disznócsülök
  • 2 darab disznóköröm
  • 2 darab disznófül
  • 1 kilogramm leveszöldség
  • 2 teáskanál
  • 5 szem egész bors
  • 4 gerezd fokhagyma

A tálaláshoz

  • ecetes reszelt torma
  • pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Egy ötliteres fazékba tesszük a húsokat, felöntjük hideg vízzel, és alacsony lángon lassan felforraljuk. Nagyon alacsony lángon főzzük 3 órán keresztül, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is, majd továbbra is nagyon alacsony lángon még egy órán keresztül főzzük.

A húst lefejtjük a csontról, vagy úgy, ahogy van, szétosztjuk kis tálkákban, zöldséget is adagolunk hozzá, felöntjük a levessel és hagyjuk megdermedni. Lefedve, hideg helyen tároljuk. Fűszerpaprikával, tormával tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük