Tartalmas zöldséges marhagulyás: a sűrű szaft is megér egy misét

marhatokány cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne félj a marhahústól, ha a megfelelő részét és jól készíted el, isteni puha és szaftos fogások készülhetnek belőle.

A marhahús elkészítéséhez – a szárnyasokkal ellentétben – türelem és viszonylag sok idő kell, de megéri a várakozást, hiszen vajpuha lesz a végeredmény. A vörös húst érdemes beépítened a táplálkozásodba, hiszen többek között vasban, cinkben és magnéziumban is gazdag és változatos fogásokat is készíthetsz belőle.

Ez a gulyás nem a hagyományos módon készül, bár a hagyma pirítva, a hús kockára vágva kerül bele, de fehérborral öntöttük fel. A lényeg úgyis a sűrű szaft, amelyhez pedig friss kenyér dukál. 

Zöldséges marhagulyás

marhatokány recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm marhalábszár
  • 2 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 szem krumpli
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 evőkanál zsír
  • 100 milliliter fehérbor
  • 1 ág rozmaring
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A húst kockázzuk fel, majd sózzuk, borsozzuk. A hagymát is vágjuk apróra.

Egy edényben melegítsük fel a zsírt, és pároljuk rajta üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a húst, és közepes lángon pirítsuk fehéredésig. Takarjuk le és hagyjuk párolódni. Ha úgy látjuk, hogy elfő alóla a kiengedett folyadék, öntsünk alá egy kevés vizet. Szórjuk bele a pirospaprikát, keverjük bele. A vizet folyamatosan pótoljuk, amíg készül a hús. 

Amíg a hús fő, a répát és a krumplit pucoljuk meg, a répát vágjuk vastagabb szeletekre, a krumplit kockázzuk fel.

Amikor már másfél órája fő a hús, keverjük bele, majd adjuk hozzá a répát, öntsük rá a bort és tegyük bele a rozmaringágat. 45 perc múlva tegyük bele a krumplit, és főzzük együtt, amíg minden meg nem puhul teljesen. Sózzuk, borsozzuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük