Így lesz igazán szaftos a bácskai rizses hús: néhány trükkel neked is tökéletes lesz
A bácskai rizses hús egyszerűnek tűnik, mégsem mindig könnyű finomat főzni belőle.
Ha egyszer rászoksz a sütőben sült rizsre, nehéz leállni vele. Mindig pergős, sosem ragacsos és tapadós, épp olyan, amilyen a nagykönyvben meg van írva. Az alapreceptet itt találod, most azonban egy zöldséges verziót mutatunk.
Ebben a változatban vajon pirul a rizs, mielőtt a sütőbe kerül, így pluszízt is kap, illetve nem kell attól félni, hogy összeragadnak a szemek. A rizs először minden nélkül, alaplében puhul, majd mikor már beszívta a folyadék nagy részét és nagyjából puha, mehetnek mellé az apróra vágott zöldségek és a zöldfűszer is. Az sem baj, ha a rizs alja picit lesül, csak még finomabb lesz a pirult részektől.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk vagy olajozzunk ki egy sütőtálat.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a rizst, majd addig pirítsuk, míg itt-ott halványbarna színt nem kap.
Öntsük fel a rizst az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd a forró keveréket öntsük át a sütőtálba. Fedjük le fóliával, toljuk a sütőbe 15 percre.
Amíg készül a rizs, aprítsuk össze a petrezselymet; pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra a répát; tiszítsuk meg, vágjuk szeletekre a szárzellert.
Vegyük ki a rizst a sütőből, ekkorra a folyadék nagy részét már magába szívta. Keverjük bele a répát és a zellert, illetve a petrezselymet. Fedjük le ismét, majd tegyük vissza még 20 percre.
Ha elkészült, vegyük le a fedelét, majd citromlével locsoljuk meg, keverjük egybe. Rögtön tálalhatjuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu