Maradékból új fogás: főtt leveszöldségből selymes és lágy krémleves

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept egy véletlen folytán született - szerettem volna egy vitaminbomba levest készíteni, de annyira túlzásba estem a zöldségek mennyiségét illetően, hogy a lé elfogyott, a zöldségek megmaradtak. 

Mégis mit csináljon az ember, ha egy nagy adag, ínycsiklandozó főtt leveszöldsége maradt, de nincsen vagy alig van már lé hozzá? Kidobni semmiképpen sem akartam őket. Eljátszottam a gondolattal, hogy pitébe vagy leveles tésztába csomagolom őket, mivel azonban még mindig forró leves után ácsingóztam, egy krémleves mellett döntöttem.

Bármilyen maradék zöldségből

Nekem körülbelül 3 darab összeszelt sárgarépám, 2 darab fehérrépám és egy karalábém maradt, így ezekből állt össze az új levesem, de bármilyen megmaradt zöldséget használhattok, kevesebbet, többet is belőle. Nekünk párommal annyira ízlett a végeredmény, hogy egészen biztosan nem csak akkor fogjuk elkészíteni a levest, amikor maradékok vannak.

Alaplé és tejszín

A receptben a maradék leveszöldségem mennyiségéhez adom meg az alaplé és a tejszín arányát, de mindenki annyi zöldséget használjon, amennyije megmaradt. Igazából nincs olyan pontja a receptnek, amin el lehet bukni, csak az arányokra kell odafigyelni. Ha maradt egy kis levesünk is a zöldségrengeteg mellett, akkor azzal plusz annyi vízzel öntsük fel a főtt zöldségeket, amennyi éppen ellepi őket. Ha egy csepp levesünk sem maradt, akkor a fagyasztóban elfekvő vagy leveskockából készülő alaplével öntsük fel.

Zöldségkrémleves

zoldsegkremleves2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab répa (főtt)
  • 2 darab fehérrépa (főtt)
  • 1 darab karalábé (főtt)
  • 1 liter alaplé
  • 180 gramm tejszín
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A maradék leveszöldségeket tegyük egy lábasba, és öntsük fel kicsivel több alaplével, mint amennyi éppen ellepi.

Alacsony lángon forraljuk a levet. Sózzuk, borsozzuk, ha van, tarka borsot használjunk.

Kb. 15 perc után vegyük le a gáztűzhelyről a levest, botmixerrel alaposan pürésítsük le.

Öntsük hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzhelyre, alacsony lángon főzzük 2-3 percig. Melegen tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/SóBors

Ezt is szeretjük