Maradékból új fogás: főtt leveszöldségből selymes és lágy krémleves
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Ez a recept egy véletlen folytán született - szerettem volna egy vitaminbomba levest készíteni, de annyira túlzásba estem a zöldségek mennyiségét illetően, hogy a lé elfogyott, a zöldségek megmaradtak.
Mégis mit csináljon az ember, ha egy nagy adag, ínycsiklandozó főtt leveszöldsége maradt, de nincsen vagy alig van már lé hozzá? Kidobni semmiképpen sem akartam őket. Eljátszottam a gondolattal, hogy pitébe vagy leveles tésztába csomagolom őket, mivel azonban még mindig forró leves után ácsingóztam, egy krémleves mellett döntöttem.
Bármilyen maradék zöldségből
Nekem körülbelül 3 darab összeszelt sárgarépám, 2 darab fehérrépám és egy karalábém maradt, így ezekből állt össze az új levesem, de bármilyen megmaradt zöldséget használhattok, kevesebbet, többet is belőle. Nekünk párommal annyira ízlett a végeredmény, hogy egészen biztosan nem csak akkor fogjuk elkészíteni a levest, amikor maradékok vannak.
Alaplé és tejszín
A receptben a maradék leveszöldségem mennyiségéhez adom meg az alaplé és a tejszín arányát, de mindenki annyi zöldséget használjon, amennyije megmaradt. Igazából nincs olyan pontja a receptnek, amin el lehet bukni, csak az arányokra kell odafigyelni. Ha maradt egy kis levesünk is a zöldségrengeteg mellett, akkor azzal plusz annyi vízzel öntsük fel a főtt zöldségeket, amennyi éppen ellepi őket. Ha egy csepp levesünk sem maradt, akkor a fagyasztóban elfekvő vagy leveskockából készülő alaplével öntsük fel.
Zöldségkrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab répa (főtt)
- 2 darab fehérrépa (főtt)
- 1 darab karalábé (főtt)
- 1 liter alaplé
- 180 gramm tejszín
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Alacsony lángon forraljuk a levet. Sózzuk, borsozzuk, ha van, tarka borsot használjunk.
Kb. 15 perc után vegyük le a gáztűzhelyről a levest, botmixerrel alaposan pürésítsük le.
Öntsük hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzhelyre, alacsony lángon főzzük 2-3 percig. Melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/SóBors