Tartalmas, sűrű zöldségleves marhahússal – Nem lesz szükség második fogásra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokszor semmi másra nincs szükség, mint egy jó meleg, tápláló levesre, amelyből a tested minden szükséges tápanyagot megkap.
Az igazán laktató levesek után nincs is szükség második fogásra, néha még az édesség sem csúszik utána, pedig az már nagy szó. A magyar konyha bővelkedik ilyen gazdag levesekben, a gulyásleves vagy a bableves nagyon jó példa rá, de egy jó húsleves is el tud telíteni, ráadásul a vírusos időszakban még gyógyszerként is szolgál.
Az ilyen tartalmas levesekbe mindenképpen kerül hús is és természetesen sokféle zöldség. A zöldségeket igazából bárhogy variálhatod, érdemes minél több idényzöldséget tenni az ételbe.
Zöldségleves marhahússal
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm marhahús (lábszár)
- 2 teáskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál angol zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 gramm krumpli
- 800 milliliter marhahúsalaplé vagy víz
- 1 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
- 200 gramm zöldbab
- 200 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A marhahúst tisztítsuk meg, kockázzuk fel. Tegyük egy papírtörlőre, hogy a felesleges nedvességet felitassa róla, majd sózzuk, borsozzuk. Készítsük elő a zöldségeket. Kockázzuk fel a krumplit, a répát, a zellerszárat, vágjuk apró darabokra a hagymát. A fokhagymát is daraboljuk egész apróra. A zöldbabot is vágjuk fel.
Forrósítsunk egy kanál olajat egy nagyobb fazékban, tegyük rá a marhahúskockák egyik felét. Pirítsuk körülbelül 2 percig minden oldalát. Ha megpirultak, tegyük egy tálra. Ismételjük ezt meg a hús másik felével is.
Öntsük bele a maradék olajat is a fazékba, forrósítsuk fel. Tegyük bele a hagymát, dinszteljük 3 percig. Sózzuk, majd tegyük bele a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát, pirítsuk együtt 3-5 percig. Adjuk hozzá a krumplikockákat, a paradicsomot, öntsük fel az alaplével vagy vízzel. Tegyük bele a megpirított marhahúst is. Keverjük össze, forraljuk fel.
Főzzük letakarva, erős fokozaton 30 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet, vegyük le a fedőt, majd főzzük, ameddig a hús meg nem puhul, további 30 percig. A vége előtt 15 perccel tegyük bele a zöldbabot és a zöldborsót is. Amíg fő a leves, vágjuk apróra a petrezselymet, majd ha készen van, tegyük bele. Forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images