![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós héjú zsemle dagasztás nélkül: friss pékáru házilag, kevés munkával
![zsemle](https://kep.index.hu/1/0/3802/38020/380205/38020515_2901039_6e7b276a8430584bf49078406a5e9b99_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tényleges munka nem több vele pár percnél, mégis olyan lesz a végeredmény, mintha leugrottál volna a közeli pékségbe.
Sosem gondoltam arra, hogy péknek állnék, viszonylag ritkán dolgozom kelt tésztákkal, ezzel a recepttel mégis annak éreztem magamat pár óra erejéig. Amennyire kevés munka volt a zsemle elkészítésével, annyira nagy sikere lett. Igaz, időigényes a recept, összesen 2 és fél órát kel a tészta, viszont ténylegesen csak 10 percet kell a konyhában töltened.
Valószínűleg még a boltba sem kell leszaladnod, pár egyszerű alapanyag kell csak ehhez a zsemléhez: én instant élesztőt használtam, de frissel is ugyanúgy működik a recept. Dagasztás nélkül készül a péksüti, a tésztát csak össze kell keverni, nem szabad túldolgozni, úgy is nagyon levegős és könnyű lesz. Bevallom, nem számítottam rá, hogy ilyen jól fog sikerülni, a héja ropogott, a belseje puha és foszlós lett, mindenképp érdemes kipróbálni.
Zsemle dagasztás nélkül
![zsemle2](https://kep.index.hu/1/0/3802/38020/380205/38020531_15ebece95b9c3e99bc62b0c70b4af625_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
- 500 gramm liszt
- 1 csomag instant élesztő (7g)
- 1 teáskanál só
- 300 milliliter víz (langyos)
- 70 milliliter tej (langyos)
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd keverjük össze a sóval és az élesztővel. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a langyos vizet és tejet, illetve adjuk hozzá a cukrot. Egy fakanál segítségével keverjük össze a tésztát, ha szükséges, a kezünkkel is segítsünk rá, de nem kell dagasztani a tésztát. Ha összeállt - nem baj, ha ragacsos -, fedjük le, majd hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 2 órát.
A 2 óra elteltével borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd készítsünk belőle 6 egyforma gombócot, ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet. A tésztát nem szabad túldolgozni, de picit gyúrhatunk rajta, hogy szép kerek zsemléink legyenek. Fedjük le a 6 gombócot, majd hagyjuk ismét 20-30 percet kelni.
Közben melegítsük elő a sütőt 240 fokra. A sütő aljába helyezzünk egy vízzel teli hőálló tálkát is.
Tegyük a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a forró sütőbe 15-20 percre. Tartsuk rajtuk a szemünket, mikor aranybarna és kopog a tetejük, készen vannak.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!