Ropogós héjú zsemle dagasztás nélkül: friss pékáru házilag, kevés munkával

zsemle
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tényleges munka nem több vele pár percnél, mégis olyan lesz a végeredmény, mintha leugrottál volna a közeli pékségbe.

Sosem gondoltam arra, hogy péknek állnék, viszonylag ritkán dolgozom kelt tésztákkal, ezzel a recepttel mégis annak éreztem magamat pár óra erejéig. Amennyire kevés munka volt a zsemle elkészítésével, annyira nagy sikere lett. Igaz, időigényes a recept, összesen 2 és fél órát kel a tészta, viszont ténylegesen csak 10 percet kell a konyhában töltened.

Valószínűleg még a boltba sem kell leszaladnod, pár egyszerű alapanyag kell csak ehhez a zsemléhez: én instant élesztőt használtam, de frissel is ugyanúgy működik a recept. Dagasztás nélkül készül a péksüti, a tésztát csak össze kell keverni, nem szabad túldolgozni, úgy is nagyon levegős és könnyű lesz. Bevallom, nem számítottam rá, hogy ilyen jól fog sikerülni, a héja ropogott, a belseje puha és foszlós lett, mindenképp érdemes kipróbálni.

Zsemle dagasztás nélkül

zsemle2

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 500 gramm liszt
  • 1 csomag instant élesztő (7g)
  • 1 teáskanál
  • 300 milliliter víz (langyos)
  • 70 milliliter tej (langyos)
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd keverjük össze a sóval és az élesztővel. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a langyos vizet és tejet, illetve adjuk hozzá a cukrot. Egy fakanál segítségével keverjük össze a tésztát, ha szükséges, a kezünkkel is segítsünk rá, de nem kell dagasztani a tésztát. Ha  összeállt - nem baj, ha ragacsos -, fedjük le, majd hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 2 órát.

A 2 óra elteltével borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd készítsünk belőle 6 egyforma gombócot, ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet. A tésztát nem szabad túldolgozni, de picit gyúrhatunk rajta, hogy szép kerek zsemléink legyenek. Fedjük le a 6 gombócot, majd hagyjuk ismét 20-30 percet kelni.

Közben melegítsük elő a sütőt 240 fokra. A sütő aljába helyezzünk egy vízzel teli hőálló tálkát is.

Tegyük a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a forró sütőbe 15-20 percre. Tartsuk rajtuk a szemünket, mikor aranybarna és kopog a tetejük, készen vannak.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük