![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A csodatévő és frissítő aloe verás limonádé receptje
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Aloe verája szinte mindenkinek van már az ablakban, különösen az olyan növénygyilkosoknak, mint amilyen én vagyok. Ez a rücskös jószág azon kevesek közé tartozik, aki még mellettem is eléldegél, ezért most megszabadítottam néhány levelétől.
De csak azért, hogy kinyerjem belőle a csodatévő szérumot. Azt már valószínűleg mindenki jól tudja, hogy az aloe vera sebgyógyító, hidratáló, bőrregeneráló hatású, ezért képezi rengeteg krém és szérum alapját.
Belülről is csodákat tesz
Hogy ez a furcsa, zselés anyag fogyasztásra is alkalmas, sőt, tele van mindenféle csodatevő anyaggal, azt viszont csak nemrégiben tudtam meg, és ekkor vált világossá, miért teszik az egyre többfelé kapható limonádékba is ezeket az úszkáló zselédarabokat.
Persze azért nem kell azt hinni, hogy békából királyfivá változik az, aki megissza, de tényleg sok értékes hatást tulajdonítanak neki - bár ezek még nem bizonyítottak. Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, fájdalomcsillapító és sejtregeneráló, sőt, az immunrendszert is erősítő tulajdonságok szerepelnek méltatásának listáján, szóval valami lehet benne.
![aloe 1 3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29085/290852/29085217_807c8833c6e418c98dc4eeecf2e403cb_wm.jpg)
Körültekintő hámozás
Fontos, hogy az aloe vera levelének csak a belső, áttetsző, zselés része fogyasztható, a külső, rücskös zöld héjat el kell távolítani, mert hashajtó hatású.
1. Először is tehát kell egy éles kés.
![aloe 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29085/290852/29085221_4f703bd14988f725d0be03203eb6ea47_wm.jpg)
2. Ezzel a késsel levágunk egy-két levelet a növényről.
3. A levélnek először az éleit vágjuk le, majd óvatosan meghámozzuk őket.
4. Ha túl sok héj maradt a zselén, egy nagy kanállal is kikaparhatjuk belőle az értékes, fogyasztható hányadot.
![aloe 1 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29085/290852/29085209_192faf6b3493806a44ad4aba04969453_wm.jpg)
5. Ha sikerült kiszabadítani a belső zselét, meg is vagyunk, ekkor mehet a turmixgépbe vagy az aprítóba a vízzel és a többi alapanyaggal, amik a következők lehetnek:
- citrom, zöldcitrom
- uborka
- gyömbér
- mindegyik együtt
![aloe 1 2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29085/290852/29085213_646d1f9b9d6c712662ec8e47816f5aae_wm.jpg)
Ha inkább a darabos állagra gyúrunk, elég darabokban az italba nyomkodni, majd összerázni vagy jól elkeverni az egészet.
A legjobb azonnal meginni és várni a hatást. Ha másnapra unikornissá változunk tőle, már megérte a pucolással járó bíbelődést.
Fotók: Ács Bori/Sóbors