4 ötlet, és sokkal finomabb lesz a bundás kenyér: olaj nélkül is készülhet

bkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szikkadt kenyér legjobb felhasználása, ha bundás kenyeret készítesz belőle, mely napindítónak is tökéletes, de vacsorára is elfogyaszthatod.

A legjobb dolog, ami a rád maradt zsemlével, kiflivel vagy kenyérrel történhet, ha tojásba mártva új életet lehelsz belé.

A bundás kenyér igazi retró étel, melyet öröm reggelire vagy vacsorára falatozni. Az egyszerű harapnivaló hagyományosan kenyérből készül, mely tojásba mártás után bő, forró olajban sül aranybarnára. A tojásos kenyér mellé kötelező egy bögre forró teát kínálni, ha pedig szeretnéd, mehet mellé zöldség, felvágott, vagy ketchupot is nyomhatsz a tetejére. Régen a bundás kenyér olcsó ételnek számított, ma már sajnos kevésbé, ennek ellenére vitathatatlan, hogy nagyon finom.

Mivel a receptek folyamatosan megújulnak, így az olyan egyszerű csodák is, mint a bundás kenyér, rengetegféle variációban kipróbálható. A seregnyi fenséges lehetőség közül mi most a kedvenceinket szedtük egy csokorba, rajtad áll, melyiket teszteled le.

Olaj nélkül is lehet

A bundás kenyér nem épp diétás, a sikere azonban töretlen. Ha csak azért nem rajongsz érte, mert olajban sül, akkor van egy jó hírünk, zsiradék hozzáadása nélkül is asztalra tudod varázsolni. A tojásba mártott pékárut helyezd tepsibe, és told 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ha szeretnéd, akkor a tepsi alját vékonyan vajjal vagy olajjal is lekenheted, félidőnél pedig megfordíthatod a tojásba mártott kenyeret.

A sütőben sült bundás kenyér lehet egyszerű vagy gazdagabb. A bőséges verzió rétegezve készül, a kenyerek közt sonka és tojás bújik meg, ezek teszik még finomabbá és laktatóbbá a kedvelt étket. A töltött bundás kenyeret serpenyőben, minimális olajon is megsütheted.

39562869 ccc27a6644f59f65470247a557621f02 wm

Muffinsütőben próbáltad már?

Nagyon egyszerű és mutatós lehetőség, mely még a csomagolást is jól bírja, hidegen is nagyon finom. A muffinsütőben készült finomság remekül elfér az uzsonnásdobozban, a gyerekek örömmel falatozzák majd.

Az elkészítése roppant egyszerű. A szikkadt pékárut kockázd tálba, adj hozzá tojást, fűszereket, vagy bármi mást, amiről úgy gondolod, megfér a kenyér mellett. A muffinsütőt béleld ki papírral, adagold bele a tojásos keveréket, majd told 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd aranybarnára.

40370471 9aa0c6e2a66868b1cdb52be7d464fe49 wm

Dobd fel a tojásos bundát

A bundás kenyér sokkal finomabb, ha a tojásba pluszízesítőket keversz. Ne állj meg az alap só és bors párosnál, hangsúlyozd az ízeket friss fűszernövényekkel. Ilyen a metélőhagyma, kapor, petrezselyem, rozmaring, vagy szezonjában a medvehagyma. Ha szereted a csípős ízeket, akkor chilipehely vagy apróra kockázott jalapeño paprika is elfér a tojásban.

Hogy minél színesebb és ízletesebb legyen, dobd fel a tojást apróra kockázott tévépaprikával, hegyes erőssel, kápiával, paradicsommal és lila hagymával. A húsimádók apróra kockázott sonkát, virslit vagy kolbászt is keverhetnek a tojáshoz. A sajt kedvelői pedig parmezánnal dúsíthatják.

Édes is lehet

A francia bundás kenyér kalácsból készül, de kenyérrel is működik a recept. A lényeg, hogy só helyett édes ízek kerülnek a tojás mellé, lehet az fahéj vagy vanília. A pékáru vajon pirul, tálalásnál pedig porcukor, gyümölcsök, tejszínhab vagy juharszirup kerülhet mellé. 

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter

Ezt is szeretjük