Hogyan szedjünk szét 5 lépésben egy egész csirkét anélkül, hogy széttrancsíroznánk?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sosem felejtem el, amikor először volt dolgom egész csirkével. Ugyan gondos kezek megkopasztották, de ahhoz, hogy el is tudjuk készíteni, muszáj volt szétszedni.
A csirke igazi kapirgálós, tanyasi szárnyas volt, az a fajta, amiből igazán finom a húsleves és a rántott csirke. Ég és föld a különbség a bolti és e között. Hacsak nem kérjük meg, hogy szedjék szét nekünk, bizony magunknak kell megoldani, ami nem is olyan egyszerű, főleg, ha szeretnénk minden egyes részét hasznosan felhasználni.
Fontos, hogy megfelelően éles kést használjunk, mert a tompa kés csak széttrancsírozza a húst. Érdemes frissen feldarabolni a csirkét, úgy eltenni, vagy azonnal felhasználni.
Csirkebontás
Ha elsajátítjuk a helyes bontás tudományát, nemcsak pénzt spórolunk meg, hanem egyforma méretű részeket kapunk, amikkel aztán könnyebb dolgozni. Ha eleve csirkerészeket vásárolunk, akkor általában többet fizetünk, mintha egészben vásároltuk volna. Az egész csirke cafataiból pedig isteni levest lehet főzni.
Íme az 5 lépés, amivel a legegyszerűbben és leghatékonyabban darabolhatjuk fel az egész csirkét:
1. Vágjuk le a szárnyat
Tegyük a szárnyast úgy a vágódeszkára, hogy a melle felfelé nézzen. A szárnyat fordítsuk kifelé a testből. A szárnyon lévő bőr megfeszül, ezt a feszes bőrt vágjuk szét, ettől a szárny elválik a melltől. Lágyabb porcokat is átvágunk, de ezek nem károsítják a kést. Ha csontokat találunk, azokat távolítsuk el a vágás előtt.
2. Távolítsuk el a lábakat
Fordítsuk megint a hátára a csirkét. A metódus hasonló, mint a szárny eltávolításakor: húzzuk ki a lábakat, és az így megfeszülő bőrt levágva távolítsuk el a végtagot a madár testéről. Ezután mozgassuk fel-le a combot, hogy az ízületeket is meglazítsuk, Egyszer csak kattogó hangot fogunk hallani, és akkor érezzük, hogy a lábat le tudtuk választani a testről. Ha kell, késsel segítsünk egy kicsit.
3. Távolítsuk el a hátcsontot
Ismét fektessük a csirkét a hátára, és egy ollóval vágjuk ki a gerincét, majd tegyük félre. Ehhez használjuk speciális konyhai ollót, illetve a pontosabb mozdulatokhoz használjunk kést is. A csirke gerincét ne dobjuk ki, mert kiváló levesalapanyag.
4. Vágjuk le a mellet
Ismét fektessük a csirkét a hátára. Óvatosan vágjuk át a bőrt és a húst a mellcsont jobb oldalán. A kés haladjon minél szorosabban a csont mellett, hogy minél kevesebb hús vesszen kárba. A másik mellnél ismételjük meg ugyanezt a műveletet.
5. Válasszuk szét az alsó és a felső combot
A metódus hasonló, mint a szárny szétválasztásánál. Használjunk egy éles kést, amellyel a bőrt, a húst és a porcot átvágjuk.
Fotó: Getty Images