
A csokoládéolvasztás alapszabályai - Így biztosan nem fog kicsapódni a kakaóvaj
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Amikor egy süteményhez csokoládét kell olvasztani, egyáltalán nem mindegy, hogyan végezzük el ezt az egyszerűnek tűnő műveletet. Tűzhelyen, lángon? Mikróban? Egyik sem ideális megoldás.
Kezdjük a miérttel. Ha a csokoládé a lángon vagy a mikróban melegítve hirtelen felforrósodik és túlhevül, hajlamos rá, hogy az állaga kellemetlen, ragacsos, nyúlós legyen, keverhetetlen és használhatatlan lesz. Ebben az esetben képtelenek leszünk arra, hogy egyenletesen elkeverjük a sütemény többi alapanyagával.
Külön problémát jelent, hogy a túl forró csokoládéhoz nem tudjuk hozzáadni a tojást, mert összerántaná őket egyetlen másodperc alatt, és sütemény helyett csokoládés rántotta lenne belőle. Márpedig csokit olvasztani kell a brownie-hoz, a trüffelekhez, a tortákhoz, de egy sima muffinhoz is.
Lassú olvadás
De mit tegyek, ha fogalmam sincs, miért írja a recept, hogy gőz felett kell megolvasztanom a csokoládét? A gőz azért hasznos dolog, mert nagyon lassan, fokozatosan melegíti fel a csokoládét - azonban közben sok mindenre figyelni kell.
Így néz ki a folyamat lépésről lépésre
- Keresek egy kis lábost és egy olyan, lehetőleg fémből készült edényt, amit rá tudok tenni a tetejére anélkül, hogy billegne és a vízbe lógna a feneke.
- Ha ilyen tál nincs a háztartásban, akkor sem kell pánikba esni. Elég egy szűrő, ezt kell a lábosra helyezni, majd beletenni a csokoládés tányért.
- A vizet - elég néhány ujjnyi - felforralom, de nem nagy lángon, elég, ha halkan zümmögve forr.
- A csokoládét egészen apró darabokra vágom. Ehhez lehet azt a szuper feszültséglevezető módszert is alkalmazni, amikor a tábla csokoládét a fóliába csomagoljuk, majd nagy erővel többször a pulthoz csapjuk, míg darabokra nem törik. Nyugodtabb alkatok használhatják az ujjaikat is vagy akár egy nagyobb kést.
- Az apróra vágott csokoládét a tálba tesszük, majd a gőz fölé, és gyakran megkevergetve kivárjuk, míg teljesen felolvad. Ehhez a módszerhez nem lesz szükség segédeszközre, vajra vagy olajra - az egyenletesen olvadt állag eléréséhez elég a gőz. Meg persze jó minőségű csokoládé. Anélkül nem is érdemes elkezdeni.
Fotó: Getty Images