Tanulj meg otthon fermentálni: szuper savanyítási módszer pofonegyszerűen

fermentálás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fermentálás az utóbbi években éli igazán reneszánszát, a savanyítási, erjesztési eljárás során a zöldségek egészen ízletes és egészséges formáját ismerheted meg.

A fermentáláshoz egyáltalán nem szükséges semmilyen különleges eszköz, már csak ezért is érdemes mindenkinek belevágni. Mondj búcsút az ecetízű, de egyébként ízetlen savanyúságoknak, ehhez az eljáráshoz semmi pluszra nincs szükség, a jótékony baktériumok végzik el a munkát. De nemcsak az ecetet felejtheted el, hanem a cukrot is, fermentálásással még egy minimálisat sem viszel be a szervezetedbe. 

A fermentálással készített zöldségek tartósítószert sem tartalmaznak, így az egészségedet is megőrzik, ráadásul a gyomrodat is kímélik. A zöldségeket így is hosszan el lehet tenni. A fermentálással nem változik meg a zöldségek állaga, hiszen roppanósak, ressek maradnak.

A másik, szintén egészséges módszer, ha lefagyasztod a zöldségeket és a gyümölcsöket, amivel szintén megőrzöd a vitamintartalmukat. 

fermentállás álló ok

Jót tesz az emésztésednek

A fermentálással sokkal emészthetőbbek lesznek a zöldségek, hiszen a héjban lévő, esetleg nehezebben vagy egyáltalán nem emészthető részeket lebontják a hasznos baktériumok. A zöldségek vitamintartalma is jobban hasznosul, mert a fermentálás után a "védelmi vonalaik ledőlnek", és könnyebben emészthetők lesznek. A vitamintartalmuk viszont megmarad, nem úgy, mint főzés során.

Nem véletlenül gyomorkímélőbb a kovászos kenyér, mint az élesztős, hiszen az is fermentálással készül.

Érdemes most eltenni a szezonális zöldségeket, így télen, amikor finoman szólva sem bővelkedik a piac friss és vitamindús alapanyagokban, akkor csak vegyél le a kamrapolcról egy üveget, és a benne lévő savanyúság ellát C-vitaminnal, cinkkel és vassal, ezektől ellenállóbb leszel a betegségekkel szemben. Arra figyelj, hogy itt is ügyelj a szezonalitásra, mindig idényzöldségeket fermentálj. 

fermentált káposzta álló

A fermentálás menete

A legnépszerűbb fermentálható zöldség a káposzta, ha szereted a kicsit egzotikusabb ételeket, akkor próbáld ki a koreai kimchit. A spárgát is érdemes fermentálni, ha már olyan rövid a szezonja. A fermentált zöldségeket nemcsak főételek kísérőjeként, hanem önmagában is eheted, a leve pedig iható és tele van értékes tápanyagokkal.

Arra ügyelj, hogy ahogy a többi befőzésnél is, az üvegeid legyenek nagyon tiszták. A zöldséget vágd vékony szeletekre, majd szépen rétegezve tedd a tiszta edénybe, miközben folyamatosan sózod. Például egy kiló káposztához 30 gramm sót használj. Arra figyelj, hogy a sérült részek ne kerüljenek az üvegbe. Ha már majdnem tele van az üveg, körülbelül a 80 százaléka, akkor öntsd fel vízzel, hogy 90 százalékig legyen tele. Zárd le légmentesen, mert ha levegő éri, akkor megromlik. Szagold meg mindig, ha kibontod, ha fura, rossz szagot érzel, akkor már ne edd meg.

Az üveget tedd sötét, de szobahőmérsékletű, 20-25 fokos helyre. Néhány nap múlva a víz elkezd pezsegni és zavarossá válik, így jelzi, hogy elindult a folyamat. A kibontott üvegeket mindig a hűtőben tárold. Itt olvashatod el a fermentált káposzta pontos receptjét.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük