Így tárold és melegítsd újra a maradék rizst: olyan lesz, mint a frissen főtt
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Az ebédről megmaradt főtt rizs kényes köret, oda kell figyelni a tárolására és az újramelegítésére, különben könnyen ételmérgezést kaphat az ember.
A főtt rizs megosztja az embereket, van, aki szereti, míg más unalmasnak tartja, az azonban biztos, hogy jól elkészítve ízletes és nagyon változatosan felhasználható.
A rizsből könnyű többet készíteni, olykor pedig kifejezetten ajánlott, mert vannak olyan receptek, melyek maradékból készítve lesznek tökéletesek. Ilyen az olaszok gusztusos rizsgolyója, az arancini, vagy az ázsiai konyha kedvence, a pirított sült rizs.
Magától értetődő, hogy a megmaradt főtt étel, miután kihűlt, hűtőszekrénybe kerül, nincs ez másképp a rizzsel sem, de mivel különösen érzékeny alapanyag, nem mindegy, mikor kerül a jégszekrénybe, szinte rögtön tedd be.
Honnan lehet tudni, hogy romlott a rizs?
A kellemetlen szaga mellett a száraz textúra árulkodhat a romlott rizsről, olykor azonban előfordulhat, hogy hiába hagyatkozik az ember az érzékszerveire, nem jár sikerrel. A rizs spórás baktériumokat tartalmazhat, melyek szabad szemmel nem láthatók. Hogy elkerüld az ételmérgezést, fontos, hogy elkészítés előtt mosd meg a rizst, illetve a maradék tárolására is figyelj.
A rád maradt rizst célszerű minél előbb a hűtőbe tenni, vagyis ha elkészült, várd meg, míg kihűl, utána ne hagyd szobahőmérsékleten, tedd a fridzsiderbe. A jégszekrénybe helyezett rizs 1-2 napig tárolható. A textúrája megváltozik, szárazabb lesz, de feljavítva vagy helyesen felmelegítve még okozhat kellemes meglepetést.
Így melegítsd, hogy jó legyen!
A maradék rizst többféleképpen is felmelegítheted, de mindegyiknél érdemes trükköt bevetni, hogy a végeredmény igazán jó legyen.
- Mikró a legtöbb konyhában van, sok helyen porfogó, de olyan háztartás is akad, ahol a maradék ételek felmelegítése mellett főzésre is használják a masinát. Rizs is melegíthető benne, érdemes azonban 1-2 evőkanál vízzel meglocsolni a köretet, mert melegítés közben nagyon száraz lesz, de egy kevés folyadékkal elkerülhető a kellemetlen textúra.
- Ha a család nagy rizsrajongó, akkor érdemes beruházni elektromos rizsfőző készülékre, tényleg nagyon finom lesz benne a rizs, és a maradékot is könnyen újramelegítheted benne. Egy kis vizet itt is érdemes alkalmazni a szárazság elkerülése végett.
- A rizst serpenyőben is átmelegítheted, miközben melegszenek a szemek, kevergesd, mert könnyen leéghet. A serpenyős melegítésnél is használj 1-2 evőkanál vizet. Ha viszont sokkal többet hoznál ki belőle, akkor egy kevés olajon dinsztelj egy kis hagymát, csorgass rá tojást, és ezekkel a finom alapanyagokkal süsd meg a rizst, senki nem gondolja majd, hogy maradékot szolgáltál fel neki.
- Sütőbe tolva is felmelegítheted a rizst. A maradékot terítsd szét tepsiben vagy jénaiban, villával keverd át, majd szórj a tetejére kis darabokban vajat, és így told 160 fokosra előmelegített sütőbe. A melegedő rizsre 3-4 percenként nézz rá, forgasd át, majd amikor már forró, tálald.
- Párolóedénnyel a legkönnyebb újramelegíteni, de az eszköz hiányában is alkalmazható a gőzfürdő. Egy nagyobb lábast tölts meg félig vízzel, tedd fel melegedni, helyezz rá egy szűrőt, ebbe pakold a rizst, majd fedd le. Néhány perc múlva gőzölgő rizst tálalhatsz.
Fotók: Getty Images