![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tárold és melegítsd újra a maradék rizst: olyan lesz, mint a frissen főtt
![rmcover](https://kep.index.hu/1/0/4346/43461/434616/43461660_3316936_6ed4592c629a18941047fea81f31857f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ebédről megmaradt főtt rizs kényes köret, oda kell figyelni a tárolására és az újramelegítésére, különben könnyen ételmérgezést kaphat az ember.
A főtt rizs megosztja az embereket, van, aki szereti, míg más unalmasnak tartja, az azonban biztos, hogy jól elkészítve ízletes és nagyon változatosan felhasználható.
A rizsből könnyű többet készíteni, olykor pedig kifejezetten ajánlott, mert vannak olyan receptek, melyek maradékból készítve lesznek tökéletesek. Ilyen az olaszok gusztusos rizsgolyója, az arancini, vagy az ázsiai konyha kedvence, a pirított sült rizs.
Magától értetődő, hogy a megmaradt főtt étel, miután kihűlt, hűtőszekrénybe kerül, nincs ez másképp a rizzsel sem, de mivel különösen érzékeny alapanyag, nem mindegy, mikor kerül a jégszekrénybe, szinte rögtön tedd be.
Honnan lehet tudni, hogy romlott a rizs?
A kellemetlen szaga mellett a száraz textúra árulkodhat a romlott rizsről, olykor azonban előfordulhat, hogy hiába hagyatkozik az ember az érzékszerveire, nem jár sikerrel. A rizs spórás baktériumokat tartalmazhat, melyek szabad szemmel nem láthatók. Hogy elkerüld az ételmérgezést, fontos, hogy elkészítés előtt mosd meg a rizst, illetve a maradék tárolására is figyelj.
![rmct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4346/43461/434616/43461672_ef4b449a9d7137ef5d6d53029d505b39_wm.jpg)
A rád maradt rizst célszerű minél előbb a hűtőbe tenni, vagyis ha elkészült, várd meg, míg kihűl, utána ne hagyd szobahőmérsékleten, tedd a fridzsiderbe. A jégszekrénybe helyezett rizs 1-2 napig tárolható. A textúrája megváltozik, szárazabb lesz, de feljavítva vagy helyesen felmelegítve még okozhat kellemes meglepetést.
Így melegítsd, hogy jó legyen!
A maradék rizst többféleképpen is felmelegítheted, de mindegyiknél érdemes trükköt bevetni, hogy a végeredmény igazán jó legyen.
- Mikró a legtöbb konyhában van, sok helyen porfogó, de olyan háztartás is akad, ahol a maradék ételek felmelegítése mellett főzésre is használják a masinát. Rizs is melegíthető benne, érdemes azonban 1-2 evőkanál vízzel meglocsolni a köretet, mert melegítés közben nagyon száraz lesz, de egy kevés folyadékkal elkerülhető a kellemetlen textúra.
- Ha a család nagy rizsrajongó, akkor érdemes beruházni elektromos rizsfőző készülékre, tényleg nagyon finom lesz benne a rizs, és a maradékot is könnyen újramelegítheted benne. Egy kis vizet itt is érdemes alkalmazni a szárazság elkerülése végett.
![rmct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4346/43461/434619/43461958_cd07c067348d92697f93fc63592b42ce_wm.jpg)
- A rizst serpenyőben is átmelegítheted, miközben melegszenek a szemek, kevergesd, mert könnyen leéghet. A serpenyős melegítésnél is használj 1-2 evőkanál vizet. Ha viszont sokkal többet hoznál ki belőle, akkor egy kevés olajon dinsztelj egy kis hagymát, csorgass rá tojást, és ezekkel a finom alapanyagokkal süsd meg a rizst, senki nem gondolja majd, hogy maradékot szolgáltál fel neki.
- Sütőbe tolva is felmelegítheted a rizst. A maradékot terítsd szét tepsiben vagy jénaiban, villával keverd át, majd szórj a tetejére kis darabokban vajat, és így told 160 fokosra előmelegített sütőbe. A melegedő rizsre 3-4 percenként nézz rá, forgasd át, majd amikor már forró, tálald.
- Párolóedénnyel a legkönnyebb újramelegíteni, de az eszköz hiányában is alkalmazható a gőzfürdő. Egy nagyobb lábast tölts meg félig vízzel, tedd fel melegedni, helyezz rá egy szűrőt, ebbe pakold a rizst, majd fedd le. Néhány perc múlva gőzölgő rizst tálalhatsz.
Fotók: Getty Images