Hogyan lehet a legegyszerűbben megpucolni a főtt tojást? Mindenki más titokra esküszik

tojás1cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojás megpucolása nem hangzik túl nehéz feladatnak, menet közben azonban érhetnek minket kellemetlen meglepetések.

Gondolom, sokan tapasztaltátok már azt főtt tojás pucolásánál, hogy a tojásfehérje olyan erősen kapaszkodott a héjához, mintha odaragasztották volna, a megpucolt tojás pedig nem lett szép, jó nagy részétől pedig kénytelenek voltatok megválni.

A tojáspucolásnál az is gyakori probléma, hogy a héj csak szilánkos darabokban hajlandó elengedni a tojást, ami rettentő bosszantó tud lenni. Hogy a jövőben elkerüljük az ehhez hasonló baleseteket, mutatunk pár bevált technikát, amik megkönnyítik a tojáspucolást.

Nem mi vagyunk az ügyetlenek

Mielőtt sorra vennénk a bevált praktikákat, nem árt tudni, nem mindegy, hogy milyen tojást választunk. A héj könnyed eltávolítása nem csak rajtunk múlik, a tojás korától is függ. A friss tojás héja darabosan, míg a régebbi vagy a fehér tojás héja könnyebben válik el.

Honnan tudjuk, mikor érdemes főzni?

Van az a bizonyos vízteszt, melynek során kiderül a tojás frissessége. Ezt a tesztet könnyen el lehet végezni, csak egy poharat kell megtölteni hideg vízzel, majd beletenni a tojást. A friss tojás a pohár alján marad, a régebbi középen lebeg, ha viszont teljesen feljön a víz tetejére, dobjuk ki, mert az a tojás nagy valószínűséggel romlott.

tojásct

A vizes teszten kívül a tojás héja is árulkodó lehet: a régi tojás héja fényes és sima, míg a frissé érdes és meszes.

A nagymama egyszerű praktikái

Elődeinknek mindenre volt bevált praktikája, sok nagymama esküszik rá, hogy egy teáskanál sót kell a tojás főzővízébe tenni, az megoldja a problémát. Az ecetet is szokták javasolni, tegyünk belőle egy evőkanállal a főzővízbe, és könnyen lejön majd a tojás héja.

Nem mindegy, hogy főzzük

A tojást nem szabad lobogó vízben főzni, mert akkor megrepedhet, nem tudjuk majd szépen eltávolítani a héját. A legjobb, ha hideg vízben kezdjük a főzést és a forrástól számítva 7-10 percig főzzük, a tojás így kemény lesz, de a héját könnyen eltávolíthatjuk.

Ne sajnáljuk a hűtési időt

A kész tojásokat azonnal hideg víz alá kell tenni, legalább 15 percig így kell hűteni, ezzel a főzés folyamatát is leállítjuk, a pucolásnál pedig nagy segítség lesz, a héja egyszerűen leválik majd, a tojás pedig szép fényes lesz.

Őrületek az internetről

Ma már nem csak jó tanácsokat kapunk, a vállalkozó szellemű önkéntesek videókkal illusztrálják, milyen módszert válasszunk a tojás megpucolásához. Az egyik legnépszerűbb videóban egy pohár vízbe kerül a főtt tojás, amit így ráznak egy darabig. A végeredmény bámulatos, pillanatok alatt kész a tökéletesre pucolt tojás.

Ez a módszer víz nélkül is működik, igaz, kicsit durvábban kell a poharat rázni, mintha koktélt készítenénk.

A kanalas trükk is népszerű, kicsit megtörjük a tojás héját, kanállal alányúlunk és kész is a megpucolt tojás.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük