Hallottál már a francia tükörmázról? Mutatjuk, hogyan készül
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Biztosan te is láttál már olyan süteményeket, amelyeket különböző színű, fényes és tükörsima máz borít. Ez a különleges borítás nem más, mint a francia tükörmáz, amelynek most te is megismerheted a titkát.
A franciául csak „glaçage miroir” néven ismertté vált technika egy klasszikus, francia dekorálási módszer, amelynek a története évszázadokra nyúlik vissza.
Általában habos süteményekhez, tortákhoz szokták használni, hogy tökéletesen sima és fényes bevonatot képezzenek vele a sütiken. Noha nehéznek és macerásnak tűnhet az elkészítése, egyáltalán nem az. A végeredmény pedig akkor tökéletes, ha a megdermedt mázban látod a saját tükörképedet.
Hogyan készül a tükörmáz?
A titok nyitja a megfelelő hőmérsékletben rejlik. Ehhez persze szükséged lesz egy konyhai hőmérőre: az ideális hőmérséklet a tükörmáz süteményre való öntéséhez a 32-34 °C. Ezen a hőfokon ugyanis már nem annyira folyik meg, de még éppen annyira folyékony, hogy szépen el tudd azt teríteni, simítani a tortán.
Mi kell hozzá?
Ahhoz, hogy különböző, élénk színű mázat alkothass egy süteményre, először is ételfestékre lesz szükséged. Ezenkívül egy konyhai hőmérőre, egy botmixerre és egy szitára, plusz ugye a kész süteményre, ami a díszítés előtti utolsó percig a hűtőben vagy akár a fagyasztóban pihen.
A hozzávalók
A tükörmáz elkészítéséhez szükséged lesz az alábbi hozzávalókra:
- 1 ek. + 2 tk. porzselatin
- 60 ml hideg víz
- 160 ml sűrített tej
- 140 ml meleg víz
- 300 g kristálycukor
- 330 g fehér csokoládé – apróra vágva
- 1 tk. vaníliakivonat
- gélállagú ételfesték
- fagyasztott sütemény vagy mousse
Az elkészítés
Egy kis tálba tegyük bele a hideg vizet. A porzselatint adjuk hozzá, majd habverővel vagy villával keverjük össze. Ekkor tegyük félre, és hagyjuk állni, hogy megduzzadjon (kb. 5 perc).
Egy kisebb lábasban közben keverjük habosra a sűrített tejet, a meleg vizet és a cukrot. Kezdjük el melegíteni, és közepes lángon forraljuk fel. Utána zárjuk el a lángot, és adjuk hozzá a korábban elkészített zselatinos keveréket. Keverjük az egészet csomómentesre. Ezután hagyjuk állni kb. 2 percig, majd keverjük hozzá a vaníliakivonatot is.
Most jön a varázslat. A fehér csokit törjük apróra és tegyük bele egy tálba. A forró, zselatinos folyadékot öntsük rá egy szűrőn keresztül. Adjuk hozzá az ételfestéket is, majd botmixerrel, alacsony fokozaton, óvatosan keverjük össze a csokoládés, zselatinos eleggyel.
Amint elkészült, öntsük át a mázat egy hőálló edénybe. Hagyjuk hűlni, de 5 percenként keverjük meg. Ezt addig folytassuk, ameddig a máz hőmérséklete el nem éri a 32-34 °C fokot.
Amíg hűl a máz, készítsük elő a süteményt. Vegyünk elő hozzá egy, a sütihez passzoló méretű lapos tepsit vagy tálcát, terítsünk rá sütőpapírt, majd tegyük a közepére a süteményt közvetlenül azelőtt, hogy ráöntenénk a mázat.
A nagy pillanatban a jéghideg sütire körkörös mozdulatokkal öntsük rá a mázat, majd picit rázogassuk meg a tepsit, hogy az összes felesleges máz lecsepegjen a sütiről.
Ezt követően hagyjuk állni a sütit kb. 2 percig, amíg a máz megszilárdul. Végül tegyük át a sütit egy tányérra vagy tortatálra, és már kész is a csodálatos, színes, tükörmázas borítású desszertünk.
Fotók: Getty Images