Hogyan tartósíthatod a gombát? A fagyasztást is jól bírja, de savanyíthatod is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Laska-, vargánya- vagy csiperkegomba, könnyen beszerezhetőek, hűtőben néhány napig frissek maradnak, de máshogyan is tartósíthatod őket.
A sokoldalú, változatos fajtájú és zamatú gomba boltban és piacon is megvásárolható, sőt, ha értesz hozzá, te magad is szedheted. Amennyiben a természetben gyűjtöd a gombát, fogyasztás előtt mindig vizsgáltasd meg szakértővel, hogy biztos ehető fajtákat viszel-e haza.
Ha boltban veszed a gombát, a tálcán fel van tüntetve, mikor csomagolták és meddig fogyasztható. Vásárlás után hűtőben kell tárolni, persze nem hetekig, néhány napig, esetleg egy hétig használható. Amikor puha, akkor már veszített a frissességéből, ekkor már nem tanácsos sokáig őrizni.
A gombát többféle módon lehet tartósítani, bár más lesz a textúrája, izgalmasan lehet majd felhasználni. Mutatunk is három módszert.
Fagyasztás
A legegyszerűbb módszer, a folyamat nincs hatással a gomba zamatára, az állaga azonban nem lesz olyan, mint frissen, vizesebb, puhább lesz. A gombát többféleképpen fagyaszthatod le: az is jó megoldás, ha megpucolod, majd feldarabolod, utána egyszerűen simítózáras zacskóban vagy dobozban beteszed a mélyhűtőbe, amikor pedig kell, csak kikapod. Az íze így kevésbé lesz intenzív - érdemes előkészíteni, mielőtt a fagyasztóba kerül.
Hogy megmaradjon a zamata, blansírozva vagy pirítva érdemes lefagyasztani. A blansírozáshoz tedd lobogó, sós, citromleves vízbe 3-4 percre, utána jeges vízben hűtsd le, majd zacskóban fagyaszd le. A pirítás sem bonyolultabb, csak várd meg, míg kihűl a gomba, utána jöhet a zacskó, majd a fagyasztó.
Szárítva
Ha van aszalógéped, akkor a segítségével elvégezheted a folyamatot, ha nincs, akkor egyszerűen tisztítsd meg, szeleteld fel, majd napon szárítsd ki a gombát - erről itt olvashatsz bővebben. Akkor végeztél jó munkát, ha hajlításra eltörnek a szeletek. Amikor kész, tedd légmentesen zárható, csatos üvegbe.
A szárítás sütőben is végezhető, az előkészített gombákat 45 fokon szárítsd addig, amíg pattanva nem törik a szelet.
Savanyúság
Bizony, a gombából is készülhet fantasztikus savanyúság, amelyet akár rizottóba is bele lehet keverni, de köretként is kínálhatod húsok mellé, sőt, akár még magában is csipegethetsz belőle.
A savanyúság készítéséhez forralj fel 1 vagy 2 liter vizet, majd tegyél bele ízlés szerint cukrot, ecetet, fokhagymát, hagymát, egész borsot, koriandert, babérlevelet, mustármagot, chilit, de bármi más is mehet bele, amit szeretsz. Közben a megtisztított, szeletelt gombákat sós, lobogó vízben főzd 10 percig, majd jeges vízben hűtsd le. Tedd üvegekbe a gombát, majd öntsd rá a forró, fűszeres levet, míg el nem lepi, végül száraz dunsztban hűtsd ki a savanyúságot.
Fotók: Getty Images