Elfelejtetted kivenni a hűtőből a vajat vagy a tojást? Így lesz pillanatok alatt szobahőmérsékletű

sütési alapanyagok cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütéshez szükséges alapanyagok nagy részének a hűtőben a helye, de tésztába legtöbbször szobahőmérsékleten kerülnek.

Hacsak nem vagy tökéletesen előretervezős, az, hogy mit süss, sokszor a konyhában dől el. A hozzávalók egy része a hűtőben van, persze jéghidegek, a receptbe pedig szobahőmérsékleten kell kerülniük. Ha nem tartozol azok közé, akik előreterveznek, minden hozzávalót kikészítenek, hogy utána már lehessen is készíteni a tésztát, akkor neked is gyors és hatékony megoldásokra van szükséged.

Miért jobb a szobahőmérsékletű hozzávaló?

A pitéken kívül, amelynek a tésztája kifejezetten jéghideg vajat kíván, a legtöbb süteménybe szobahőmérsékletű alapanyagok kellenek. Így másképp viselkednek a tésztában, amelynek a textúrája is sokkal jobb lesz. A leginkább szembetűnő különbség a két állapot között, hogy a szobahőmérsékletű anyagok jobban összedolgozhatók, keverhetők. Biztos mindenki próbált már hideg vajat összekeverni cukorral, valószínűleg nem sok sikerrel. Ami még fontosabb, hogy a szobahőmérsékletű alapanyagokat összekeverve egy olyan keverék keletkezik, amely "csapdába ejti" a levegőt, így sütés közben kitágul, és sokkal könnyedebb, egyenletesen sült süteményeket eredményez.

sütési alapanyagok vaj belső

Hogyan lesz a jéghidegből gyorsan szobahőmérsékletű?

Vaj

Ha egy darab hideg vajat kiteszel a konyhapultra, minimum fél óra (nyáron persze kevesebb), amíg kellőképpen felmelegszik. Ezt a várakozási időt úgy tudod megspórolni, ha apró kockákra vágod. A kockára vágott vaj fele annyi idő alatt melegszik fel, máris spóroltál magadnak negyed órát. Ha ezt az időt még mindig túl soknak találod, akkor óvatosan mikrózhatod is a vajat, de állítsd a legkisebb fokozatra és 5 másodpercenként nézz rá. Akkor vedd ki, ha a vaj már puha, de még hűvös tapintású.

Tojás

Ha a tojásokat feltörés nélkül szeretnéd kicsit melegíteni, tölts meg egy tálat meleg (ne forró) vízzel. Óvatosan tedd a tojásokat a vízbe, és hagyd benne 5-10 percet, ezt követően már használhatod is őket. Ha a recept szobahőmérsékletű fehérjét és sárgáját ír szétválasztva, akkor érdemes még a tojás hideg állapotában szétválasztani. A fehérjét és a sárgáját is tedd külön egy kis csészébe, majd a csészéket óvatosan tedd egy tepsi forró vízbe úgy, hogy a víz az edény feléig érjen. Így 5-10 perc alatt a kellő hőmérsékletre melegszik fel a tojás.

Tej, tejszín 

A tejtermékeket a legkönnyebb felmelegíteni, hisz semmi más nem kell hozzájuk, csak a mikrohullámú sütő. Öntsük a tejet egy edénybe, a mikrót állítsuk alacsony teljesítményre, így langyosítsuk meg. Ha nem akarsz mikróhullámú sütőt használni, akkor természetesen a tűzhelyen is megmelegítheted a tejet. Öntsd serpenyőbe, alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve melegítsd körülbelül egy percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon