Így készítve lesz tökéletes a vasárnapi húsleves: nem szabad forrnia

hlcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsleves örök klasszikus, a világ minden táján szeretik. A lélekmelengető fogás rendkívül ízletes, és áldásosan hat a szervezetre, enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit.

A hétvégi családi lakomákon vagy az ünnepi összejöveteleken a húslevesnek ott a helye. Az ízletes fogás készülhet szerényebb vagy gazdagabb alapanyagokból. Bármilyen receptet is próbálj ki, vannak bizonyos szabályok, melyeket érdemes betartani, hogy tökéletes étel kerüljön az asztalra.

Az ideális húsleves minden családban más recept szerint készül. Ahány ház, annyi szokás. A legtöbb változatban először a húst főzik forrásig, majd a leves tetején keletkezett habot eltávolítják. Csak ezután kerül a fazékba a többi zöldség és veszi kezdetét a lassú tánc. Érdemes azonban nyitottnak lenni és kipróbálni más változatokat is, melyeknek köszönhetően sokkal intenzívebb zamatú levest kínálhatsz.

Csirkeszárnyából is készülhet első osztályú húsleves

A jó húsleves egyik titka a mamák szerint, hogy a választott hús megfelelő részeiből készüljön. Az aranyszabály szerint nem szabad csak egyfajta alkatrészből készíteni a levesek királynőjét. Vagyis, ha csirkéből készül, akkor ne csak a melle kerüljön a fazékba, mehet mellé a combja, szárnya, nyaka, farhát, esetleg belsőségek (ha szereti a család).

zsíros alapanyagoktól lesz igazán finom a leves. Ha csirkéből készül, tanyasi legyen, és a bőrrel, csonttal együtt kell megfőznöd, ezekből a részekből kellő zsír kerül a levesbe, a megfelelő arány nagyon fontos.

Ha picit félreteszed a hagyományokat, a levesbe úgy is belekerülhet a hús, hogy 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütöd. Ennek az eljárásnak köszönhetően a leves színe sokkal sötétebb lesz, az íze pedig mélyebb. Akár maradék sült csirke csontja is kerülhet a levesbe.

Húsleves nem csak szárnyasból készülhet, isteni marhából, sertésből készítve is.

A héjában a vitamin

A hagyma és a fokhagyma két kötelező zöldség a húslevesben. Sokan héjával együtt teszik őket a levesbe, hisz abban van a vitamin, és a vöröshagyma héja a leves szép színéhez is hozzájárul. A hagyma aromáját még jobban elő lehet csalogatni, ha felhevített zsírban vagy olajban 2-3 percig pirul. Ezután jöhet a hús és a víz, majd a hab eltávolítása után a zöldségek.

A héjában a vitamin elven sokan a répát, karalábét és a többi zöldséget sem pucolják meg, alapos mosás után adják a leveshez.

A húsleves csak gyöngyözve készül!

Bizony, a jó húslevesnek kell az idő. A legjobb, ha gyöngyözve nyeri el végső formáját. Forralni tilos, úgy zavaros lesz!

Csak bátran a fűszerekkel

A fűszerektől nem szabad félni. Használj friss ízfokozókat. A hűtőben megbújó, kissé megfonnyadt paprika és paradicsom is mehet a levesbe, értékes zamattal ruházza fel. Sok minden kerülhet még bele, gomba, lestyán, petrezselyem, a parmezán széle, ezek mind hozzájárulnak a leves zamatához. Érdemes friss zöldfűszerekkel készült csokorral dobni fel a fogást. Az ázsiai ízek kedvelői gyömbért, citromfüvet, szójaszószt, lime-levet és chilit is tehetnek a levesbe.

Levesbetéttel az igazi!

A húsleves sok zöldséggel és tésztával kínálva teljes, ízlés szerint gazdagíthatod. Mivel hosszú órákig készül, a zöldségek ez alatt az idő alatt teljesen szétfőnének, ezért érdemes csak a főzés közepe, vége felé adni hozzá őket, a tésztát pedig akár külön lábasban főzni ki.

A tésztafajtákkal is lehetsz bátrabb, maradhat az ember a hagyományos vonalon, és eheti cérnametélttel vagy csigatésztával, de üvegtésztával, udontésztával is kipróbálható. És ha már az ázsiai tészták szóba kerültek, akkor főtt tojás, pirított mogyoró és tofu is kerülhet a levesbe.

Talán furán hangzik, de palacsintatésztával is kínálható a leves. Az osztrák konyhában nagyon kedvelt így kínálva. Az aranyló csodát galuskával és krumpligombóccal is bőségesebbé teheted.

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon