Így készül az olasz lepénykenyér, a focaccia: mutatjuk, hogy lesz tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A focaccia az olaszok híres lepénykenyere, a pékáru magában falatozva is mennyei, de sültek, raguk, saláták mellé is lehet kínálni.
Az olasz kenyérféle egyszerű alapanyagokból készül, általában liszt, élesztő, víz, só és különböző mediterrán ízesítők teszik izgalmassá. A tésztába kerülhet bazsalikom, rozmaring, a tetejére mehet fokhagymás tejföl, szőlő, de még citromkarikákkal is megsütheted.
A ropogósra sütött kenyérfélét többféleképpen is elkészítheted, az ízek kialakításával is lehet játszani. Van olyan recept, melyben kovásszal, de a legtöbb élesztővel készül. Bármilyen receptet is válassz, vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani, mert sokkal ízletesebb lesz a házi lapos kenyér. Mutatjuk, mire figyelj, hogy tökéletes legyen a focaccia.
Dagasztás kézzel vagy géppel?
Tudom, az ügyes kezű nagymamák mindent kézzel csinálnak, én azonban inkább a dagasztógépre bízom a munkát. A gépi dagasztásnál először mindig alacsony fokozaton keverd az alapanyagokat, aztán lehet magasabbra állítani. Ne sajnáld az időt, mindegy, hogy kézzel vagy géppel történik a dagasztás, szánj rá jó pár percet. A tészta akkor lesz jó, amikor teljesen elválik az edény falától, egy gombóccá áll össze.
Kelesztés
Receptfüggő, hogy mennyi időt kell pihennie a tésztának. A kelesztési idő lehet 30 vagy 60 perc, de olyan receptet is találni, ahol 4-5 óráig is tarthat. Ez általában az élesztő mennyiségétől függ, ha kevesebb kerül bele, több ideig kell pihennie.
A megkelt tésztát mindig át kell gyúrni, az egész tésztát mozgasd át, hogy szép feszes legyen. A tésztát ne sodrófával nyújtsd ki, a kezeddel húzogasd a tepsi méretének megfelelőre, majd helyezd sütőpapírra. Az ujjbegyeidet nyomd a tésztába, hogy kialakítsd a focacciára jellemző mélyedéseket.
Feltét
A lapos kenyér tésztája általában valamilyen fűszerrel készül, amelytől sokkal finomabb lesz, ettől függetlenül a tetejére is sokféle finomság kerülhet, zöldségek, gyümölcsök, magvak, sonka.
Sütés
A focacciánál azt szokták javasolni, hogy a legmagasabb hőfokon süsd, 8-15 perc alatt szép kérges, ropogós lesz a lapos kenyér.
Az elkészült kenyeret felszeletelve kínálhatod sült csirkéhez, salátához, bármihez, amihez szeretnéd. A focacciát le is lehet fagyasztani, illetve remekül bírja a csomagolást, nem morzsálódik.
Kedvenc focaccia-receptjeink:
Burgonyás focaccia rozmaringgal
Fokhagymás focaccia rozmaringgal
Szárított paradicsomos-feta sajtos focaccia
Fotók: Getty Images