Többé nem ragad a sütőpapír a tésztára: szuper praktikát mutatunk

sütőpapír cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőpapír is képes galibát okozni, ráéghet a tésztára, vagy épp nem lehet lehúzni róla, ha nem megfelelően használod, vagy silány a minősége.

Bizony, a sütőpapírt sem mindegy, hogy használod, ha pedig a tésztára ragad, az bizony látszódni és érződni fog a süteményen.

Sütőpapír nélkül nem érdemes sütni, sokkal könnyebb és tisztább vele a munka. A sütőpapír több funkciót is betölthet a konyhában, nem csak sütemények alá érdemes tenni: bátran használhatod élelmiszerek csomagolására, strapabíró köntöst nyújt a szendvicsnek, de felvágottakat és sajtokat is tárolhatsz benne. A sütőpapír a nyújtódeszkát is helyettesítheti, sőt még habzsákot is kreálhatsz belőle. Fő funkciója mégis a tapadásmentes sütés: kerülhet muffinkosárkába, kenyér- vagy tortaformába és tepsibe.

sütőpapír ct

Ha jól dolgoztál, és a sütőpapír sem volt silány minőségű, akkor egyszerűen lehúzhatod a kész tésztáról. Ha azonban nem voltál ilyen szerencsés, akkor a papír ráéghet a tésztára, nagyon nehéz az eltávolítása, a kellemetlen, égett íz pedig érezhető lesz.

Mit lehet tenni?

Hogy elkerüld a malőrt, ezentúl soha ne használd a tepsit szárazon. Egy kevés vízzel, vajjal vagy olajjal kend ki, csak ezután simítsd rá a papírt, így biztosan odaragad, és a nedvességnek köszönhetően egyszerű lesz az eltávolítása. A nedvességnek a hő megtartásában is szerepe van, így sokkal gyorsabban fog megsülni a sütemény.

Nem marad a formában a papír?

Az előbb említett vaj/olaj abban is segít, hogy a papír a tepsihez ragadjon, de másik praktika is létezik. E szerint érdemes összegyűrni a sütőpapírt, majd kisimítva a formába helyezni, úgy könnyebben belesimul, idomul hozzá. Ha ezt a módszert próbálod ki, itt is fontos, hogy a tepsi ne legyen száraz.

Sütőpapírtrükkök

Ha kíváncsi vagy, hogy lehet tökéletesen a tepsi vagy a torta formájára szabni a sütőpapírt, akkor nézd meg ezt a videót, és meríts belőle inspirációt. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük