
Így készül a legízesebb alaplé: elfelejtheted az ételízesítő kockát

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
A zöldséglaplé nagyon sok recepthez használható, és bár sokan vízzel vagy ételízesítő kockával helyettesítik, az eredmény teljesen más lesz, ha a sokféle zöldségből és fűszernövényből főtt aromás lé kerül az ételbe.
Az alaplé elkészítése nagyon egyszerű feladat, hiszen zöldségekre, fűszerekre és persze kevés türelemre van hozzá szükség, az eredmény azonban kárpótol a fáradozásért, hiszen egy illatozó és aromás keverék lesz a jutalmad, amit aztán nagyon sokoldalúan felhasználhatsz.
Milyen zöldségekből készítsd?
Az alaplé nem más, mint egy gazdagon ízesített és fűszerezett zöldségleves, amelybe a legtöbb zöldség belekerülhet. Olyan alapanyagokat érdemes összeválogatnod, amelyek aromásak és extra ízekkel gazdagítják majd a velük készülő ételeket. A leggyakrabban használt zöldségek a sárgarépa, a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a petrezselyem, a karalábé, csínján bánj viszont a krumplival és más magas keményítőtartalmú társaival, mert ezektől besűrűsödhet a lé. Ugyancsak érdemes kihagyni a céklát, mert az túlzottan megszínezi a levet.
Fűszernövények közül használj zellert, petrezselymet, babérlevelet, kakukkfüvet vagy olyan aromákat, amelyek majd passzolnak az adott ételhez. Így keleties, ázsiai receptekhez akár gyömbért, koriandert is adhatsz a már felsoroltakhoz.

Fontos, hogy a zöldséglevessel ellentétben a hozzávalókat nem szükséges tökéletes formájúra darabolnod, sőt a legtöbb zöldséget még meghámozni sem kötelező, elég nekik egy alapos mosás.
Az alaplékészítés kiváló módszer a maradék felhasználására is, de a vastagabbra hámozott és kidobásra szánt zöldséghéjakat is érdemes lefőznöd, hiszen azok is értékes ízanyagokat tartalmaznak. Ha nem főztél még alaplevet, akkor itt találsz egy szuper receptet kezdésnek.

Hogyan készítsd?
Az alapléfőzés hasonlít a zöldségleves készítéséhez: a megmosott és durvára darabolt zöldségeket tedd egy nagyobb edénybe, add hozzájuk a fűszernövényeket, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Fontos, hogy az alaplé ne legyen túl sós, hiszen az elronthatja a vele készült ételt.
A levet alacsony hőfokon, fedő alatt főzd, a húsleveshez hasonlóan: így nem lesz zavaros, és nem kell időt töltened a többszöri átszűréssel. Akkor van készen, ha a lé erőteljes ízű és illatú, és a zöldségek teljesen puhára párolódtak. Ez a hozzávalók mennyiségétől függően akár 2 órát is igénybe vehet. Ha a lé elkészült, szűrd le apró lyukú szűrőn.

Hogyan tárold?
A leszűrt alaplé azonnal felhasználható, de fagyasztóban sokáig tárolható. Mérd félliteres adagokra, öntsd éthordókba, és fagyaszd le. Így 5-6 hónapig is eláll, legközelebb pedig csak fel kell olvasztanod, és már használhatod is!
Mihez használhatod?
A zöldségalaplé rengeteg zöldségalapú és húsos étel értékes kiegészítője lehet, mint például a következők: rizottók, levesek, krémlevesek, mártások vagy akár raguk is.
Fotók: Getty Images