Így készül a legízesebb alaplé: elfelejtheted az ételízesítő kockát

Zoldseg-a alaple cc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldséglaplé nagyon sok recepthez használható, és bár sokan vízzel vagy ételízesítő kockával helyettesítik, az eredmény teljesen más lesz, ha a sokféle zöldségből és fűszernövényből főtt aromás lé kerül az ételbe.

Az alaplé elkészítése nagyon egyszerű feladat, hiszen zöldségekre, fűszerekre és persze kevés türelemre van hozzá szükség, az eredmény azonban kárpótol a fáradozásért, hiszen egy illatozó és aromás keverék lesz a jutalmad, amit aztán nagyon sokoldalúan felhasználhatsz.

Milyen zöldségekből készítsd?

Az alaplé nem más, mint egy gazdagon ízesített és fűszerezett zöldségleves, amelybe a legtöbb zöldség belekerülhet. Olyan alapanyagokat érdemes összeválogatnod, amelyek aromásak és extra ízekkel gazdagítják majd a velük készülő ételeket. A leggyakrabban használt zöldségek a sárgarépa, a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a petrezselyem, a karalábé, csínján bánj viszont a krumplival és más magas keményítőtartalmú társaival, mert ezektől besűrűsödhet a lé. Ugyancsak érdemes kihagyni a céklát, mert az túlzottan megszínezi a levet.

Fűszernövények közül használj zellert, petrezselymet, babérlevelet, kakukkfüvet vagy olyan aromákat, amelyek majd passzolnak az adott ételhez. Így keleties, ázsiai receptekhez akár gyömbért, koriandert is adhatsz a már felsoroltakhoz.

Zoldseg alaple 2

Fontos, hogy a zöldséglevessel ellentétben a hozzávalókat nem szükséges tökéletes formájúra darabolnod, sőt a legtöbb zöldséget még meghámozni sem kötelező, elég nekik egy alapos mosás.

Az alaplékészítés kiváló módszer a maradék felhasználására is, de a vastagabbra hámozott és kidobásra szánt zöldséghéjakat is érdemes lefőznöd, hiszen azok is értékes ízanyagokat tartalmaznak. Ha nem főztél még alaplevet, akkor itt találsz egy szuper receptet kezdésnek.

Zoldseg alaple 1

Hogyan készítsd?

Az alapléfőzés hasonlít a zöldségleves készítéséhez: a megmosott és durvára darabolt zöldségeket tedd egy nagyobb edénybe, add hozzájuk a fűszernövényeket, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Fontos, hogy az alaplé ne legyen túl sós, hiszen az elronthatja a vele készült ételt.

A levet alacsony hőfokon, fedő alatt főzd, a húsleveshez hasonlóan: így nem lesz zavaros, és nem kell időt töltened a többszöri átszűréssel. Akkor van készen, ha a lé erőteljes ízű és illatú, és a zöldségek teljesen puhára párolódtak. Ez a hozzávalók mennyiségétől függően akár 2 órát is igénybe vehet. Ha a lé elkészült, szűrd le apró lyukú szűrőn.

Zoldseg alaple

Hogyan tárold?

A leszűrt alaplé azonnal felhasználható, de fagyasztóban sokáig tárolható. Mérd félliteres adagokra, öntsd éthordókba, és fagyaszd le. Így 5-6 hónapig is eláll, legközelebb pedig csak fel kell olvasztanod, és már használhatod is!

Mihez használhatod?

A zöldségalaplé rengeteg zöldségalapú és húsos étel értékes kiegészítője lehet, mint például a következők: rizottók, levesek, krémlevesek, mártások vagy akár raguk is. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük