
Mutatjuk, mire figyelj, ha bulgurt készítesz: a rostgazdag köret desszert alapja is lehet

Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Mutatós, málnás morzsasüti: zabpehelytől roppanós a tészta

Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül

Csodaszép epres pohárdesszert: pofonegyszerűen készül

Quinoás pogácsa spenóttal és babbal: vegán burgerbe kötelező

Joghurtos, currys csirkemell rizzsel: egzotikus ízek egyszerűen
A bulgur a Közel-Kelet és a török konyha népszerű körete, elkészítésében hasonlít a rizshez.
Szokták „török rizsnek” is nevezni, főleg török éttermekben kínálják ilyen néven. A bulgur egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg az egészséges táplálkozásra törekvők körében, mivel a teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a bulgur korpát és csírát is tartalmaz.
Jótékony tulajdonságai mellett fontos kiemelni, hogy rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedik. A bulgur diéta idején is fogyasztható, mivel a glikémiás indexe alacsony. Felhasználása változatos, kínálhatod a rizshez hasonlóan párolt zöldségekkel és fűszerekkel dúsítva, salátákba keverve is elfér, levesbetétként is megállja a helyét, és még desszert is készülhet belőle.

Bánj vele a rizshez hasonlóan
Készítését és felhasználását tekintve hasonlít a rizshez. Mielőtt edénybe tennéd, mosd át folyó víz alatt, így az esetleges keményítőmaradványokat biztos, hogy eltávolítod, sokkal pergősebb lesz a bulgur. A jobb textúra végett, csakúgy, mint a rizs készítésénél, pirítsd át olajon, majd jöhet a víz vagy az alaplé.

Arányok
Rutinos rizskészítők jól ismerik az aranyszabályt, miszerint mindig kétszeres mennyiségű vízzel kell felönteni a köretet. Ez a szabály a bulgurra is érvényes. Vagyis ha 1 bögre bulgurt készítesz, akkor 2 bögre vízzel kell nyakon öntened.
A bulgurt mindig mérsékelt láng felett készítsd, ízlés szerint fűszerezve. Mivel az íze semleges, ezért bátran ízesítsd, akár különlegesebb aromákkal, például fahéjjal, római köménnyel, kardamommal is kipróbálhatod. Ha azonban idegenkedsz a merész fűszerektől, akkor bőven elég a só, bors párosa, esetleg egy kis chilivel kiegészítheted.

Víz vagy alaplé helyett tejjel is készülhet
Ha köret vagy egytálétel készül a bulgurból, akkor vízzel vagy alaplével készítsd. Desszert esetében már más a helyzet, akkor tejjel próbáld ki, amelyet érdemes ízesíteni reszelt citrom- vagy narancshéjjal, vagy vaníliarúddal. Próbáld ki tejberizsszerűen elkészítve, de különböző gyümölcsökkel keverve is nagyon ízletes.
Kedvenc bulgurral készült receptjeink:
- Zöldséggolyó
- Török bulgursaláta
- Pirított gomba bulgurral
- Zöldborsópörkölt bulgurral
- Lecsó bulgurral
- Bulgurgombóc paradicsommártásban
- Bulgursaláta zöldekkel
- Cukkinis-fetás bulgur
Fotók: Getty Images