![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hagyományos, pufi vagy csúsztatott palacsinta: 6 bevált praktika, amitől finomabbak lesznek
![pcover](https://kep.index.hu/1/0/4642/46428/464281/46428100_3540080_a9374ff1ca44cb05c46bcccf3fc0930f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Klasszikus, amerikai vagy kelt palacsinta, bármelyikről is legyen szó, a pihentetés csodát tesz a tésztával.
A palacsinta egyszerű, de nagyszerű finomság, mely napindítónak, előételnek, levesbetétnek és desszertnek is tökéletes.
A palacsinta az egész világon ismert, a legtöbb nemzetnek van saját változata. Az amerikaiak kedvence a pufi tésztájú, a japánoké a habos, a magyarok és a franciák a hagyományos vékony tésztás verziót részesítik előnyben. Bármelyik is legyen a kedvenc, az elkészítésük nem nehéz, csupán néhány dologra kell odafigyelned, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ezekről a titkokról rántjuk le a leplet, osztjuk meg saját tapasztalatainkat.
Pihentesd a tésztát!
Bármilyen palacsintáról is legyen szó, a pihentetés csodát tesz a tésztával. A bekevert amerikai pufi palacsintamassza hűtőben akár egy éjszakát is pihenhet, másnap reggel lazán keverd át és süsd ki a szokott módon. A pihentetett palacsintatészta sokkal könnyebben sül, és puhább lesz. Már 10 perc pihentetés is használ a tésztának.
![pct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46428/464281/46428122_4db636d4cf9dd03bf17dfc46561bed68_wm.jpg)
Használj tejterméket
A hagyományos palacsintatésztánál sokan ásványvizet használnak, vagy fele-fele arányban tejjel és buborékos vízzel keverve készül a massza. Érdemes azonban csak tejjel kipróbálni, a végeredmény sokkal finomabb lesz. Pufi palacsinta estében joghurt, kefir vagy író is kerülhet a masszába, a tészta hihetetlenül puha lesz.
Ne maradjanak benne csomók!
A palacsintamasszát keverd csomómentesre. Ha lehetőséged van rá, robotgéppel keverd simára a tésztát, úgy sokkal könnyebb, levegősebb lesz.
![pct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46428/464281/46428146_d32c90816dd06aa3eba96d54f665974e_wm.jpg)
A cukorral csak óvatosan
Az édes palacsinta esetében kötelező a cukor, de vigyázni kell vele. Ha sok kerül a masszába, akkor ragadni fog sütés során. Az édes íz kialakításánál a töltelékre fektesd a hangsúlyt, a tésztába 1-2 evőkanálnyi kerüljön, vagy 1 csomag vaníliás cukor.
Zsiradéknak is van helye a tésztában
Arról, hogy van-e helye olajnak vagy olvasztott vajnak a tésztában, megoszlanak a vélemények. Én arra voksolok, hogy van. Nem sok, de egy-két evőkanálnyi nagyon jót tesz a masszának, könnyebben sül, nem fog ragadni a tészta.
![pct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4642/46428/464281/46428168_0386c76365f8ab5136ff5c9e24968c83_wm.jpg)
Ízesítsd bátran!
Az édes palacsintatésztába érdemes vaníliakivonatot tenni. A vanília szinte mindenhez passzol, ezért érdemes keveset (1-2 teáskanálnyit) a masszába keverni. Ha valamilyen különleges palacsintát készítesz, mondjuk crepe Suzette-et, akkor narancsvirágvízzel dobhatod fel a desszert masszáját.
A sós palacsintáknál pedig ízlés szerint használj fűszereket, akár egészen tüzes ízesítőket is kipróbálhatsz, vagy friss fűszernövényeket. Ha például legközelebb hortobágyi palacsintát készítesz, dobd fel finomra aprított petrezselyemmel.
Fotók: Getty Images