Hogyan kell megszabadítani a spárgát a fás végektől?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spárga az egyik legjobb, legegészségesebb, legfinomabb, legszebb zöldség, ráadásul hazai, és még csak nem is hizlal. Ilyenkor tavasszal, amíg csak van, spárgát is spárgával eszem, sajnos, egyedül.

Aki még nem kötött szorosabb barátságot ezzel a szezonális csodával, annak érdemes néhány apróságot tudni róla, mielőtt nekiesik.

A zöld és a fehér spárga nagyon különbözőek, az ízük és az állaguk is más, így valamelyest különbözik a módszer is, amivel hozzáállunk. 

A zöld spárgát egyáltalán nem kell megpucolni, nem vonja be kívülről kemény réteg. A fehéret viszont meg kell hámozni, erre pedig a legjobb eszköz egy zöldséghámozó.

A fás végek eltávolítása

A vége viszont mindkét fajtának ugyanúgy fásodik, azaz keménnyé és szálkássá válhat, minél régebbi, annál jobban. Ezért, mivel nem tudhatjuk, mennyi ideje volt a piacon vagy a boltban, az első és legfontosabb szabály, hogy a spárgát ne tárolgassuk, ne tartogassuk. Amint megvettük, készítsük el és együk meg. Minden perc tárolással drámaian csökken az íze és szárad a vége. A fás végeket pedig, nincs mese, el kell távolítani, mert nem finomak. 

spa rga-pucola s

A módszer

Erre van egy csodálatosan működő módszer. Fogjuk a spárgát és egy határozott mozdulattal próbáljuk meg letörni róla a fás végét. Ahol eltörik vagy elhajlik, ott kell elvágni, onnantól már száraz a spárga. 

Mit kezdjünk a végekkel?

A végeket viszont tilos kidobni, elképesztően sok aroma van bennük, nagyon jól mennek akár egy sima húsleveshez is, de ha azon nyomban megfőzzük őket, a főzőlé édes, illatos alapot ad egy spárgakrémleveshez vagy spárgából készült rizottóhoz, de akármilyen más, ízben passzoló ételhez felhasználhatjuk.

Mi legyen a hegyekkel?

A spárgák hegyét, a fodros, csinos kis tollhegyet érdemes ugyancsak levágni, és a többi résztől eltávolítva kezelni, mert ott gyűlik össze minden íz, ugyanakkor ez a legzsengébb része a zöldségnek. Ahhoz, hogy ezeket a jó tulajdonságokat megőrizzük, kevesebb hőkezelésben kell részesítenünk a hegyeket, mint a szárakat. Nekik elég néhány percnyi párolás, ha a többiek már kész vannak, ha pedig krémlevesbe mennek, őket elég külön megpirítani egy kis vajon.

Rövid a szezon, siessetek, pároljátok, süssétek csőben, egyétek sajttal, tejföllel, akárhogyan.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük