Tedd el télire a kedvenc gyümölcsödet: így kandírozz házilag

kandírozottnarancs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sajnos a legfinomabb, édes, lédús gyümölcsök szezonja rövid ideig tart, úgyhogy érdemes őket eltenni, amíg lehet, úgy később is élvezheted a zamatukat.

A kandírozás lényegében egyfajta tartósítás, amikor a gyümölcsöket – vagy zöldséget, akár virágszirmot – cukoroldatban elteszik. Az eltett finomságot utána bármikor előveheted, ajándékba adhatod, süteményekben is felhasználhatod, de akár díszíthetsz is vele. 

A kandírozásnál a gyümölcsben található nedvességet cukorral helyettesítik, a cukorszirupos főzés során a víz kifelé, a cukoroldat pedig befelé áramlik a gyümölcsbe. 

Általános szabályok

A túlérett, esetleg megütődött gyümölcsöket ne kandírozd, csak az érett, de keményebb, egészséges szemeket, darabokat érdemes ezzel a módszerrel tartósítani. Fontos, hogy egy cukoroldatban csak egyféle gyümölcsöt főzz, mert átvehetik egymás ízét, befolyásolhatják a végeredményt.

kandírozottgyümölcs

A gyümölcsöket mindig mosd meg alaposan, mielőtt elkezded a kandírozást, majd – keményebb gyümölcsök esetén – tedd őket pár percre forrásban lévő vízbe, utána csepegtesd le, majd szárítsd meg. Ha olyat választasz, ami nagyobb, pl. ananász, fontos, hogy pucold meg, majd darabold fel. A kisebb, bogyós gyümölcsöket meg is lehet szurkálni. Ezután tedd őket egy mélyebb tepsibe, rendezd el őket úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok.

Cukorszirup

A kandírozáshoz sűrű cukorszirupot kell főzni, 1 kilogramm gyümölcshöz fél kg cukrot szoktak számolni, ugyanis az oldatnak teljesen el kell lepnie az alapanyagot. Maga a cukorszirup 1:1 arányban készüljön, tehát például fél liter vízhez fél kiló cukrot kell tenni, majd egészen sűrűre főzni, míg szálat tudsz vele húzni. 

cukorszirup

A hagyományos módszer

A hagyományos módszer időigényes, viszont csak ezzel a technikával tudsz úgy tartósítani, hogy hónapokig elálljon a gyümölcs. De hogyan állj neki?

  1. Készítsd el a fent leírt cukorszirupot, majd öntsd rá az előkészített gyümölcsre úgy, hogy ellepje. Takard le, hagyd állni 24 óráig.
  2. Másnap szűrd le, pótold vissza a szirupot az induló mennyiségre pár evőkanál cukor hozzáadásával és egy kevés vízzel, ha szükséges. Forrald fel újra, míg szálat tudsz húzni vele, öntsd rá a gyümölcsre, hagyd rajta újabb 24 órát.
  3. Ezt ismételd még 5 napig.
  4. Az utolsó napon a visszapótolt szirupot a gyümölccsel együtt forrald fel, 3-4 percig főzd. Öntsd utána a gyümölcsöt egy tálba/tepsibe úgy, hogy befedje a szirup, majd hagyd állni 48 órát.
  5. 2 nap múlva ezt ismételd meg még egyszer, de ekkor már 4 napig hagyd a gyümölcsöt a szirupban. Utána szűrd le, csöpögtesd le, és hagyd száradni egy rácson. Akkor van kész, ha nem ragad és szépen csillog.

Nyáron a napon is száradhat a gyümölcs, de ha nincs elég meleg hozzá, a sütőben is ki lehet szárítani, nyitott ajtónál, max. 60 fokon.

kandírozottgyömbér

Ha a klasszikus módszer szerint kandírozol, több hónapig is elállnak a gyümölcsök. A kész, kandírozott nasit légmentesen záródó dobozba/üvegbe, hűvös helyre tedd.

A gyors módszer

Gyorsabban is kandírozhatsz, de ezzel a technikával csak 1-2 hétig áll el a nass, és főleg gyümölcshéjaknál vagy nagyon vékonyra szelt gyümölcsnél szokás alkalmazni. Itt olvashatod el a gyors verziót a kandírozott narancshéj receptjén keresztül.

kandírozottgyümi

Ha héjjal dolgozol, fontos, hogy kezeletlen, biogyümölcsöt válassz. Arra is figyelj, hogy a belső, fehér részt mindenképp távolítsd el a héjról, utána pedig még áztasd vízbe 1-2 napra, hogy az esetlegesen rajta maradt kesernyés rész is leázzon róla.

Ha kipróbálod valamelyik módszert, oszd meg velünk, hogy sikerült!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon