Így tisztítsd meg a kerámia főzőlapot – A természetes módszerek is működnek

kerámia főzőlap tisztítás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kerámia főzőlap sok esetben kényelmesebb, mint a gáztűzhely, egyre nagyobb teret hódít a háztartásokban. A tisztításával, bár egyszerűnek tűnik, óvatosan kell bánni, nem mindegy, mit használsz hozzá.

Az üveg, avagy kerámia főzőlap nemcsak szép és mutatós a konyhában, hanem nagyon népszerű is. Sajnos a rendszeres használat miatt a felülete nem marad sima és fényes. Elég, ha kifut az étel, már csúnya nyomot hagyhat a főzőlapon. Ha pedig nem törlöd le azonnal, bizony ott maradhat a folt. Így egyszerre kell gyorsnak is lenned, és vigyáznod, hogy olyan szert vagy eszközt használj, ami nem karcolja meg a felületet. A vegyi anyagokkal is csínján kell bánni, már csak amiatt is, hogy ne lélegezd be a káros gőzöket. 

A kerámialap tisztításához kétféle módszert is mutatunk, az elsőt akkor alkalmazd, ha a mindennapi szennyeződésektől szeretnél megszabadulni, a másodikat pedig akkor, ha már rárakódott foltot távolítanál el. Ha az ételmaradék tovább marad a tűzhelyen, ráragad, és sokkal nehezebb leszedni. Szerencsére olyan szerekre lesz szükséged, amelyek biztosan megtalálhatóak a háztartásodban. 

kerámia főzőlap tisztítás álló ok

Általános tisztítás

A nehezen tisztítható lerakódások megelőzésének egyik biztos módja az, ha a főzőlapot minden használat után gyorsan letörlöd. Ezt egy egyszerűen, házilag elkészíthető tisztítóoldattal könnyedén megteheted. Csupán ecetre, egy palackra, egy nedves és egy száraz mikroszálas kendőre lesz szükséged a művelethez. 

Hagyd a főzőlapot teljesen kihűlni. Tölts meg egy palackot ecettel, majd permetezd be jó alaposan a főzőlapot. Hagyd egy kicsit hatni, majd töröld át először a nedves, majd a száraz kendővel.

kerámia főzőlap tisztítás belső ok

Makacs szennyeződések

Ha már rászáradt a szennyeződés, kicsit több időre és anyagra lesz szükséged a tisztításhoz, de a jó hír az, hogy a természetes módszerek itt is működnek. Vegyél elő egy palackot, ecetet, szódabikarbónát, egy régi fürdőlepedőt, amit majd forró vízbe mártasz, egy nedves és egy száraz mikroszálas kendőt, valamint egy borotvapengét vagy más kaparóeszközt. A szódabikarbóna természetes csiszolóanyag, de nem karcolja meg a tűzhely felületét.

Hagyd a főzőlapot teljesen kihűlni. Tölts meg egy palackot ecettel, és bőségesen permetezd a főzőlapra. Szórj szódabikarbónát az ecetre, hogy jobban lemarja a szennyeződéseket. Nedvesítsd be a fürdőlepedőt forró vízzel, majd tedd a fürdőlepedőt a főzőlapra. Hagyd 10-15 percig rajta. Ezután vedd le a törülközőt, és nedves mikroszálas kendővel töröld le a szódabikarbónát és az ecetet. Ha letörölted a szódabikarbónát, a borotvapengével vagy a kaparószerszámmal óvatosan távolítsd el a maradék szennyeződést. Ezután spriccelj még egy kevés ecetet a lapra, és töröld át a nedves, majd a száraz kendővel. 

Ha pedig gáztűzhelyed van, ezekkel a módszerekkel takaríthatod le. A tűzhelyrács tisztításához is 100 százalékban vegyszermentes megoldásokat mutatunk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük