Így tedd el a csöves kukoricát télire: akár befőttesüvegbe is rejtheted
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A csöves kukorica a nyár egyik nagy kedvence, érdemes tartósítani, így egész évben élvezheted a zamatát.
Ha nyár, akkor kukorica, mellyel nem lehet betelni. A tengeri főve és grillezve a legnépszerűbb, de a sárga szemekből saláta, leves és más finomság is készülhet.
A kukorica az egész világon kedvelt csemege, sok nemzet konyhájában nélkülözhetetlen alapanyag, melyből kedvelt helyi finomságok készülhetnek. A kukoricát eredetileg Mexikóban és Közép-Amerikában termelték, de már a világ bármely részén elérhető.
A kukorica étkezési gabonaféle, édes zamatú, tápláló finomság, mely B-vitaminokban bővelkedik. A B-vitaminok az energia, anyagcsere, valamint az aminosavak felépítéséért, szénhidrátok és zsírsavak lebontásáért felelnek. A B1-vitamin-tartalma miatt rossz kedélyállapot javítására is szokták ajánlani a fogyasztását. A kukorica ásványianyag-tartalma is lenyűgöző, dúskál káliumban és magnéziumban. A kukorica főleg sárga színben ismert, pedig többfajta létezik, ezek mind más színben pompáznak, lehet találni vöröset, lilát, barnásat vagy feketét.
A kukorica szezonja nyáron van, a strandszezon kötelező kelléke, de a kerti partikról sem hiányozhat. A csemege befőtt, konzerv és mirelit formában egész évben fellelhető a boltokban, így sokféle ételt készíthetsz a finomságból. A kukorica tartósítása házilag is kivitelezhető, mutatjuk, miként rejtheted a kamra vagy a mélyhűtő polcára.
Így tedd el az egész csöveket
A kukoricacsöveket helyezd üvegbe, akár fel is darabolhatod őket, hogy kényelmesen beleférjenek a befőttesbe. A megtöltött üvegek tetejére szórj 1 teáskanál sót és cukrot (ha biztosra mennél, akkor citromsavat is), majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a tengerit. Az üvegek tetejére csavard rá a tetejüket, majd mehetnek a papírral kibélelt lábasba. A lábasba önts annyi vizet, amennyi az üvegek szájáig ér, utána gyöngyözve főzd 1-1,5 órán keresztül. Az üvegeket hagyd kihűlni a vízben. A kihűlt üvegeknek keress helyet a spájz polcán, gondolj bele, télen milyen jó lesz elővenni.
Házi kukoricakonzerv egyszerűen
A kukoricát főzd ki a szokásos módon, majd a szemeket vágd le a csőről. A sárga szemeket pakold steril befőttesüvegekbe. A kukorica főzővizét forrald tovább, adj hozzá 1 teáskanál cukrot, sót és ecetet. Az összeforralt lét öntsd a kukoricára úgy, hogy teljesen ellepje a szemeket, utána csavard az üvegre a tetejét. A megtöltött üvegeket helyezd papírral kibélelt lábasba, önts rá annyi vizet, amennyi majdnem ellepi őket. Az üvegeket gyöngyöző vízben dunsztold 15-30 percig, utána hagyd száraz dunsztban egy napig. A házi kukoricakonzervet száraz, sötét helyen tárold, felbontás után hűtőben néhány napig eláll.
Fagyaszd le!
A kukorica legegyszerűbb tartósítása, ha a csöveket kifőzöd a szokásos módon, majd miután kihűltek, a szemeket egy éles kés segítségével levágod a csőről. Utána tedd fagyasztható zacskóba vagy dobozba, ha szeretnéd, a főzővízből is adhatsz a kukoricához, majd keress neki helyet a mélyhűtőben.
Fotó: Getty Images