![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tedd el a csöves kukoricát télire: akár befőttesüvegbe is rejtheted
![kcover](https://kep.index.hu/1/0/4469/44699/446996/44699682_3410416_9f73a4b20f4503b99ffbaed27ad2daaa_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A csöves kukorica a nyár egyik nagy kedvence, érdemes tartósítani, így egész évben élvezheted a zamatát.
Ha nyár, akkor kukorica, mellyel nem lehet betelni. A tengeri főve és grillezve a legnépszerűbb, de a sárga szemekből saláta, leves és más finomság is készülhet.
A kukorica az egész világon kedvelt csemege, sok nemzet konyhájában nélkülözhetetlen alapanyag, melyből kedvelt helyi finomságok készülhetnek. A kukoricát eredetileg Mexikóban és Közép-Amerikában termelték, de már a világ bármely részén elérhető.
A kukorica étkezési gabonaféle, édes zamatú, tápláló finomság, mely B-vitaminokban bővelkedik. A B-vitaminok az energia, anyagcsere, valamint az aminosavak felépítéséért, szénhidrátok és zsírsavak lebontásáért felelnek. A B1-vitamin-tartalma miatt rossz kedélyállapot javítására is szokták ajánlani a fogyasztását. A kukorica ásványianyag-tartalma is lenyűgöző, dúskál káliumban és magnéziumban. A kukorica főleg sárga színben ismert, pedig többfajta létezik, ezek mind más színben pompáznak, lehet találni vöröset, lilát, barnásat vagy feketét.
![kct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4469/44699/446996/44699692_0a77a48dd8a1e3ea496b253d03d29553_wm.jpg)
A kukorica szezonja nyáron van, a strandszezon kötelező kelléke, de a kerti partikról sem hiányozhat. A csemege befőtt, konzerv és mirelit formában egész évben fellelhető a boltokban, így sokféle ételt készíthetsz a finomságból. A kukorica tartósítása házilag is kivitelezhető, mutatjuk, miként rejtheted a kamra vagy a mélyhűtő polcára.
Így tedd el az egész csöveket
A kukoricacsöveket helyezd üvegbe, akár fel is darabolhatod őket, hogy kényelmesen beleférjenek a befőttesbe. A megtöltött üvegek tetejére szórj 1 teáskanál sót és cukrot (ha biztosra mennél, akkor citromsavat is), majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a tengerit. Az üvegek tetejére csavard rá a tetejüket, majd mehetnek a papírral kibélelt lábasba. A lábasba önts annyi vizet, amennyi az üvegek szájáig ér, utána gyöngyözve főzd 1-1,5 órán keresztül. Az üvegeket hagyd kihűlni a vízben. A kihűlt üvegeknek keress helyet a spájz polcán, gondolj bele, télen milyen jó lesz elővenni.
![kct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4469/44699/446997/44699718_c6e420f3627128c3438dd4ebbfe14751_wm.jpg)
Házi kukoricakonzerv egyszerűen
A kukoricát főzd ki a szokásos módon, majd a szemeket vágd le a csőről. A sárga szemeket pakold steril befőttesüvegekbe. A kukorica főzővizét forrald tovább, adj hozzá 1 teáskanál cukrot, sót és ecetet. Az összeforralt lét öntsd a kukoricára úgy, hogy teljesen ellepje a szemeket, utána csavard az üvegre a tetejét. A megtöltött üvegeket helyezd papírral kibélelt lábasba, önts rá annyi vizet, amennyi majdnem ellepi őket. Az üvegeket gyöngyöző vízben dunsztold 15-30 percig, utána hagyd száraz dunsztban egy napig. A házi kukoricakonzervet száraz, sötét helyen tárold, felbontás után hűtőben néhány napig eláll.
![kct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4469/44699/446997/44699726_6d20b0869019324fc8b39150589bbc59_wm.jpg)
Fagyaszd le!
A kukorica legegyszerűbb tartósítása, ha a csöveket kifőzöd a szokásos módon, majd miután kihűltek, a szemeket egy éles kés segítségével levágod a csőről. Utána tedd fagyasztható zacskóba vagy dobozba, ha szeretnéd, a főzővízből is adhatsz a kukoricához, majd keress neki helyet a mélyhűtőben.
Fotó: Getty Images