
Ne csak tiramisuhoz használj mascarponét: salátaöntet és húspác is lehet

Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Mutatós, málnás morzsasüti: zabpehelytől roppanós a tészta

Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül

Csodaszép epres pohárdesszert: pofonegyszerűen készül

Quinoás pogácsa spenóttal és babbal: vegán burgerbe kötelező

Joghurtos, currys csirkemell rizzsel: egzotikus ízek egyszerűen
A magas zsírtartalmú sajt nélkül elképzelhetetlen a tiramisu, de nem csak desszertekben lehet kipróbálni, légy merész és fedezd fel a mascarponét.
Az olasz sütemény, a tiramisu hódításával az egyik nélkülözhetetlen hozzávaló, a mascarpone is nagyobb figyelmet kapott. A semleges zamatú, lágy sajt teszi ellenállhatatlanná a finomságot, melyet nem csak édességekben alkalmazhatsz.
A krémsajtot hagyományosan bivalytejszínből készítik, Olaszország déli vidékein még mindig, de a boltokban inkább a tehéntejes verzió szerezhető be. A mascarpone textúrája selymes és lágy, zamata semleges, épp ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy édes vagy sós ízekkel párosítsd.

Édesen
Selymes állaga miatt első osztályú desszertalapanyag, tökéletes süteménytöltelék és pohárkrém készülhet belőle, de akár még tésztába is dolgozhatod.
Ha krémet készítenél a mascarponéból, akkor bátran párosíthatod tejszínhabbal vagy tojáshabbal, így torták rétegezésénél is bevethető. Nincs olyan íz, ami ne állna jól a krémsajtnak, próbáld ki csokival, karamellel, lekvárral, likőrrel vagy szezonális gyümölcsökkel egybeforgatva. A mascarponéval készült töltelék még a legegyszerűbb piskótát vagy palacsintát is főúri desszertté varázsolja.

Tésztákba is dolgozhatod, próbáld ki pogácsába csempészve. Ha a vendégváró receptjében tejföl szerepel, akkor használj helyette krémsajtot, mivel magas a zsírtartalma, remekül fog érvényesülni a masszában, puha és omlós finomság kerül az asztalra.
Édes finomság, melyet kipróbálhatsz
Nem kell túlgondolnod, elég, ha sütsz pár hagyományos palacsintát, melyből mutatós és finom palacsintatornyot építhetsz. A rétegek közé tölts mascarponét, melyhez forgass tejszínhabot, vaníliát, cseresznye- vagy eperlekvárt. A palacsintatorony tetejére is jusson a krémből, koronaként pedig friss gyümölcsöket pakolj rá. A nyári desszert garantáltan levesz mindenkit a lábáról.
Sósan
Sokan nem is gondolnák, hogy a mascarpone főzés során mennyire szenzációs alapanyag. Jól bírja a fűszereket, adj hozzá bátran fokhagymát, chilit, vagy akár wasabit. Készíthetsz belőle pácot, forgasd meg benne a csirkeszárnyat, -mellet vagy -combot, majd süsd meg.

Krémes ételekben is ott a helye, használd tejszín, tejföl vagy tej helyett. Izgalmas mártogatós és öntet is készülhet belőle, rizottónál is érdemes kipróbálni, vagy házi kencék összedobásánál. A krémsajtot főzelékek és krémlevesek sűrítésénél is bevetheted.
Sós finomság, melyet kipróbálhatsz
Kevés vajon piríts le pár szelet sonkát, szalonnát, gombát vagy cukkinit, de vegyesen is kipróbálhatod. Ha így teszel, először a hússal kezdj, majd szedd ki egy tányérra és folytasd a zöldséggel. Amikor az is elkészült, fűszerezd tetszés szerint, majd keverd hozzá a sonkát vagy szalonnát és a mascarponét. Néhány perc után kész is a krémes finomság, melyet tésztával és egy kevés főzővízzel egybeforgatva kínálhatsz. A fűszerezés rajtad múlik, engedd szabadjára a fantáziádat, nem tudsz hibázni, semleges zamata miatt azzal párosítod, amivel csak szeretnéd!
Fotók: Getty Images