Így távolítsd el foltmentesen a matricákat az edényekről: 9 biztos módszert mutatunk

edények cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tányérokra, poharakra és edényekre ragasztott matricák nem csak elcsúfítják az eszközöket, de nagyon nehezen lehet őket eltávolítani is.

Amikor új ét- vagy edénykészletet vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy szinte mindegyiken ott virít egy matrica, amit hiába kapargatsz, nem fogsz tudni foltmentesen eltávolítani. Ha beteszed a mosogatógépbe, azzal sem segítesz, mert attól még jobban rátapad a ragasztós papír. Ha már a mosogatógépet használod, arra is figyelned kell, hogy a poharaid ne maradjanak vízfoltosak, erre ebben a cikkben mutattunk praktikákat. A súroláshoz pedig használhatsz házi készítésű szert is, amelyet így készíthetsz el

Biztos, hogy rengeteg módszert próbáltál már a matricák eltávolítására, amelyek nagy része nem biztos, hogy működött. Ne add fel, érdemes néhány módszert még kipróbálnod. Ha üveg vagy műanyag tárgyakon vannak a papírok, akkor áztasd azokat egy tál meleg víz és mosószóda keverékébe 30 percre. A címke azonnal le fog csúszni. Egy másik jó megoldás, ha a maradék ragacsos felületet valamilyen zsíros anyaggal, például majonézzel vagy mogyoróvajjal kened be, majd egy órán át rajta hagyod, akkor utána nyom nélkül le tudod szedni a matricát. Ezeken kívül az alábbiakban mutatunk néhány megoldást. 

új tányérok belső

Hajszárító 

A hajszárító hője az egyik legegyszerűbb és legtisztább módszer a matricák eltávolítására. Kapcsold be a hajszárítót, tartsd közel a matricához és hagyd, hogy a meleg levegő érje egy kicsit. A matricát ezután el tudod távolítani, de ha még mindig ragaszkodna, akkor fújj rá még egy kevés ideig forró levegőt. 

Szódabikarbóna és kókuszolaj

A szódabikarbóna és a kókuszolaj vagy bármilyen növényi olaj keveréke nagyon hatásos a ragaszkodó címkék ellen. A kókuszolaj lazítja a papírt és a ragasztót, míg a szódabikarbóna lemossa a maradványokat. Keverj össze annyi kókuszolajat és szódabikarbónát, hogy pépes állagot kapj, majd kend a pasztát a matricára. Hagyd állni egy órát, majd súrold át szivaccsal.

kókuszolaj álló ok

Radír

Ha eltávolítottad a matricát, de nem tudtad lekaparni a ragasztómaradványokat, csak vegyél elő egy radírt! A gumival könnyedén le tudod dörzsölni a ragasztómaradványokat.

Borotvapenge

Ha kéznél van egy borotvapengéd, azt is használhatod. A pengét tartsd ferdén és óvatosan nyomd a matrica széle alá. A  penge segítségével óvatosan kapard le a matricát szépen, fokozatosan dolgozva. Ezt a módszert csak üvegfelületek esetén alkalmazd, festetteknél ne. 

Alkohol

A matricaragasztó feloldásához több különböző alkoholalapú terméket használhatsz, például steril alkoholt, körömlakklemosót vagy akár vodkát is. Áztass papírtörlőt az alkoholba, majd tekerd a nedves törlőt a matrica köré. Hagyd körülbelül 30 percig hatni, majd töröld le a matricát és a ragasztót.

alkohol belső

Ecet

Áztass egy mosogatórongyot ecetbe, majd tekerd rá a ruhát a matricára. Körülbelül fél órán át hagyd hatni, ezután a matrica könnyen le fog jönni. 

Citromillóolaj

A citrusolajok zsírtalanító tulajdonságait sikerrel vetheted be a ragacsok ellen. Tegyél egy-két csepp illóolajat a matricára, hagyd 10 percig rajta, majd töröld le a matricát a ragasztóval együtt. Műanyagon ne használd, mert károsíthatja. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük