![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Te is hűtőben tartod ezeket az ételeket, pedig nem tesz jót nekik
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Arra valóban érdemes vigyázni, hogy ne romoljanak meg a hosszan tárolt ételek, de van egy markáns határvonal a biztonság és aközött a túlzott óvatosság között, ami már az ízek rovására megy.
A legtöbb étel ízei nem érezhetőek, ha nagyon le van hűtve. Ezért is lehetséges az, hogy a fagyiban sokkal több cukor van, mint amennyit érzékelünk belőle: a hideg tompítja az ízeket. De bárki hamar felismeri a különbséget a hideg és a szobahőmérsékletű paradicsom között, ami, különösen nyáron leírhatatlan, de rengeteg más étel van, aminek vagy az ízén, vagy a minőségén ront a hűtőszekrény.
Ezeknek egy részét lehet hűtőben tárolni hosszabb távon, de ha pár órán vagy pár napon belül valószínűleg el fognak fogyni, akkor nem érdemes.
Paradicsom
A paradicsomnak egyszerűen nincs íze hidegen, olyan, mint a víz. Tíz foknál alacsonyabb hőmérsékleten nem csak azok az enzimek halnak el, amelyek a zamatért felelősek, de a húsa kásás, kellemetlen állagúvá válik. A paradicsom ideális lakóhelye a konyhapult.
Krumpli, hagyma
Ezek a hosszan eltartható ételek legjobban egy kamrában érzik magukat. Az alacsony hőmérséklet hatására hosszú távon cukorrá alakul a krumpliban található keményítő, amitől a belőle készült ételek íze és állaga is más lesz, mint amit elvárnánk. Az viszont nagyon jót tesz nekik, ha papírzacskóba tesszük őket, mert a fényt nem szeretik, keserűvé válhatnak tőle és a színük is elváltozhat.
Vaj
Ha nem omlós tésztát készítünk belőle vagy nem hetekre akarjuk eltárolni, akkor csak a pulton a helye a vajnak. A legnagyobb csoda, ami szobahőmérsékleten a vajjal történik, hogy kenhető lesz, nem kell szeletelgetni és kapargatni. Arról már nem is beszélve, mennyivel finomabb, összetettebb lesz az íze egy sima vajas kenyérre kenve.
![175448913](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29084/290848/29084885_cfe75f5ba6bf4012631c03e1a03237ab_wm.jpg)
Vörösbor
A vörösbor egyszerűen értelmezhetetlen hidegen. Mindaz, ami miatt az ember ezt az italt választja, élvezhetetlen, érzékelhetetlen, ha az ital hőmérséklete tíz fok alatt marad.Ha mégis a hűtőbe tettük a bontott üveget, vegyük elő órákkal azelőtt, hogy innánk belőle.
Sajtok
A sajtok már sokkal összetettebb kérdéskörbe tartoznak: az a helyzet velük, mint a vajjal. Hidegen az ízük felét sem adják ki, de sok lágyabb sajtnak a valódi állaga sem élvezhető, ha a hűtőből kivéve rögtön megesszük. Az ideális megoldás itt a fogyasztás előtti felengedés, egy-két órával vacsora előtt kell őket kitenni a pultra, így pont jók lesznek, mire odaérünk, hogy megegyük őket.
Banán
A banán trópusi gyümölcs, egyszerűen fogalma sincs, mit kezdjen a hideggel. Ha olyankor tesszük a hűtőbe, amikor még enyhén zöld vagy éretlen, sosem fog megérni, csak szép lassan megfeketedik. Más a helyzet a már teljesen beérett példányokkal, őket be lehet tenni a hidegre, ha növelni szeretnénk az élettartamukat.
Fokhagyma
A fokhagyma sem szereti a hideget és a fényt sem kedveli. A legjobb hely a számára egy papírzacskó a szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen.