Te is hűtőben tartod ezeket az ételeket, pedig nem tesz jót nekik

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Arra valóban érdemes vigyázni, hogy ne romoljanak meg a hosszan tárolt ételek, de van egy markáns határvonal a biztonság és aközött a túlzott óvatosság között, ami már az ízek rovására megy.

A legtöbb étel ízei nem érezhetőek, ha nagyon le van hűtve. Ezért is lehetséges az, hogy a fagyiban sokkal több cukor van, mint amennyit érzékelünk belőle: a hideg tompítja az ízeket. De bárki hamar felismeri a különbséget a  hideg és a szobahőmérsékletű paradicsom között, ami, különösen nyáron leírhatatlan, de rengeteg más étel van, aminek vagy az ízén, vagy a minőségén ront a hűtőszekrény.

Ezeknek egy részét lehet hűtőben tárolni hosszabb távon, de ha pár órán vagy pár napon belül valószínűleg el fognak fogyni, akkor nem érdemes.

Paradicsom

A paradicsomnak egyszerűen nincs íze hidegen, olyan, mint a víz. Tíz foknál alacsonyabb hőmérsékleten nem csak azok az enzimek halnak el, amelyek a zamatért felelősek, de a húsa kásás, kellemetlen állagúvá válik. A paradicsom ideális lakóhelye a konyhapult.

Krumpli, hagyma

Ezek a hosszan eltartható ételek legjobban egy kamrában érzik magukat. Az alacsony hőmérséklet hatására hosszú távon cukorrá alakul a krumpliban található keményítő, amitől a belőle készült ételek íze és állaga is más lesz, mint amit elvárnánk. Az viszont nagyon jót tesz nekik, ha papírzacskóba tesszük őket, mert a fényt nem szeretik, keserűvé válhatnak tőle és a színük is elváltozhat.

Vaj

Ha nem omlós tésztát készítünk belőle vagy nem hetekre akarjuk eltárolni, akkor csak a pulton a helye a vajnak. A legnagyobb csoda, ami szobahőmérsékleten a vajjal történik, hogy kenhető lesz, nem kell szeletelgetni és kapargatni. Arról már nem is beszélve, mennyivel finomabb, összetettebb lesz az íze egy sima vajas kenyérre kenve.

175448913

Vörösbor

A vörösbor egyszerűen értelmezhetetlen hidegen. Mindaz, ami miatt az ember ezt az italt választja, élvezhetetlen, érzékelhetetlen, ha az ital hőmérséklete tíz fok alatt marad.Ha mégis a hűtőbe tettük a bontott üveget, vegyük elő órákkal azelőtt, hogy innánk belőle.

Sajtok

A sajtok már sokkal összetettebb kérdéskörbe tartoznak: az a helyzet velük, mint a vajjal. Hidegen az ízük felét sem adják ki, de sok lágyabb sajtnak a valódi állaga sem élvezhető, ha a hűtőből kivéve rögtön megesszük. Az ideális megoldás itt a fogyasztás előtti felengedés, egy-két órával vacsora előtt kell őket kitenni a pultra, így pont jók lesznek, mire odaérünk, hogy megegyük őket.

Banán

A banán trópusi gyümölcs, egyszerűen fogalma sincs, mit kezdjen a hideggel. Ha olyankor tesszük a hűtőbe, amikor még enyhén zöld vagy éretlen, sosem fog megérni, csak szép lassan megfeketedik. Más a helyzet a már teljesen beérett példányokkal, őket be lehet tenni a hidegre, ha növelni szeretnénk az élettartamukat.

Fokhagyma

A fokhagyma sem szereti a hideget és a fényt sem kedveli. A legjobb hely a számára egy papírzacskó a szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon